Ingezonden persbericht

Kust- en Kordagen op 15 & 16 september 2007:

Jongeren doen onderzoek naar zeeleven tijdens Kust- en Kordagen

Op 15 en 16 september vinden de Kust- en Kordagen plaats. In dit weekend gaan honderden jongeren tussen de 12 en 25 jaar onderzoeken wat voor verschillende dieren er in de zee leven.

Op een zevental locaties langs de Nederlandse kust, van Texel tot Hoek van Holland, gaan zij 'korren'. De Kust- en Kordagen worden sinds 1996 georganiseerd door de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie).

Wat is korren eigenlijk? Dat is een manier van vissen, waarbij je vanaf het strand een zogenaamd kornet aan een lang touw door de zee trekt. Een geslaagde kortrek gunt je een kijkje op de onderwaterwereld. Het trechtervormige net sleept namelijk met een ketting over de bodem waardoor vooral bodembewoners in het net komen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten krabben en platvissen. Ook sprot en haring kun je zo veel vangen. Als er zeewier in het net zit, is er kans op een familielid van het zeepaardje: de zeenaald.

Verrassing
In de eerste plaats willen we met de Kust- en Kordagen jongeren bewust maken van wat er in de zee leeft. Veel jongeren hebben geen idee van wat er voor dieren in de Noordzee leven. Voor hen is het dan ook een hele openbaring om voor de eerste keer de inhoud van het net te bekijken," vertelt Sietske Tacoma, organisator van de Kust- en Kordagen. "Daarnaast vinden jongeren het erg leuk om avontuurlijk en met leeftijdgenoten buiten te zijn. Het is weer eens wat anders. Verder hebben de Kust- en Kordagen ook een wetenschappelijk nut."

Door de jarenlange informatiereeks is er een behoorlijk goed inzicht verkregen in de soortensamenstelling van de bodembewoners langs de Nederlandse kust. Langs de Zeeuwse kust worden vaak dwerginktvissen gevangen, terwijl pietermannen algemener zijn voor de Noord-Hollandse kust. Ook trends en verschuivingen in de soortensamenstelling zijn waargenomen: zo is de breedpootkrab sterk toegenomen aan het eind van de vorige eeuw, ten koste van de gewone zwemkrab. Ook neemt de lengte van de gevangen vissen in de loop van de jaren af. De visserij kan daarvan een oorzaak zijn. Doordat vissers steeds de grotere vissen wegvangen, blijven er alleen nog kleine vissen over.

Exoten
Ook bij het signaleren van nieuwe diersoorten - de exoten - hebben de Kust- en Kordagen al hun nut bewezen. In 2000 namen de jongeren een voor Nederland nieuwe krab uit Azië waar. Deze penseelkrab heeft zich in de laatste jaren in Zeeland weten te vestigen is nu bezig met een opmars naar het noorden. De grote vraag is nu hoe andere krabben op deze nieuwe soort reageren, gaan ze in dieper water zitten, worden ze verdreven? Zulke ontwikkelingen kunnen via de kust- en kordagen goed gevolgd worden.

Welke verrassingen duiken er dit jaar op in het net? In het weekend van 15 en 16 september liggen de korren klaar op het waddeneiland Texel en in Katwijk, IJmuiden, Zandvoort, Scheveningen, Wijk aan Zee en Hoek van Holland. Wil je helpen of komen kijken naar het korren? Geef je dan op via www.njn.nl/kustenkordagen. Daar is ook meer informatie te vinden.

----------