Ingezonden persbericht


PERSBERICHT augustus 2007

Stellingmaand 2007
27 forten van de Stelling van Amsterdam openen hun deuren

Tijdens de Stellingmaand in september zijn maar liefst 27 forten van de Stelling van Amsterdam in de weekenden open voor het publiek. Een unieke kans, want veel van deze monumenten zijn de rest van het jaar gesloten. Dit jaar staat de Stellingmaand in het teken van de muziek en is er voor jong en oud van alles te beleven.

Van wandelingen in een natuurgebied tot lasergamen en VJ-optreden Ronddwalend door de geheimzinnige gangenstelsels kunnen bezoekers het mysterie van deze forten beleven en meedoen aan de vele activiteiten. Op Forteiland Pampus bijvoorbeeld kunnen kinderen geheime Morsetaal leren, piraten helpen zoeken naar de verdwenen Pampusschat of lasergamen op het forteiland. Bij Fortboerderij Dijkzicht kunnen ze een kijkhut bouwen en op enkele andere forten vinden speciale kindervoorstellingen plaats. Het soldatenleven is het eerste weekend te beleven bij Fort bij Edam. Er zijn soldaten met legervoertuigen en er wordt met kanon en mortier geschoten. De kok serveert soldatensoep, gemaakt op het authentieke fornuis. Natuurliefhebbers komen ook aan hun trekken. Forten als Botshol en Krommeniedijk stellen natuurgebieden die anders niet toegankelijk zijn, open voor wandelaars. Op 15 september zijn er diverse forten tot middernacht geopend met speciale activiteiten, zoals wijnproeverijen. Bij Kunstfort bij Vijfhuizen kan men genieten van livemuziek van bands en VJ, akoestische muziek en film. Bij Fort bij Edam zijn er 's avonds spannende rondleidingen in het halfdonkere fort.

Het programma is vanaf 22 augustus beschikbaar op de website www.stellingvanamsterdam.nl en in de folder, die o.a. ligt bij diverse VVV's, biblotheken, culturele instellingen e.d. in de regio.

De Stelling van Amsterdam heeft zowel de status van Nationaal Landschap als van Werelderfgoed van Unesco. Het is een tussen 1880 en 1920 aangelegde verdedigingslinie met 42 forten en een aantal batterijen, dijken en sluizen. Het geheel vormt een ring met een omtrek van 135 km op een afstand van circa 15 km van het centrum van Amsterdam. Een belangrijk verdedigingsonderdeel was de mogelijkheid het buitengebied in twee dagen onder water te zetten.

Geheimzinnige forten en een bijzonder landschap
De Stelling van Amsterdam was aangelegd ter bescherming van Amsterdam, maar was daarnaast ook een laatste toevluchtsoord voor regering en leger bij doorbraak van andere linies. Hoewel de Stelling van Amsterdam tijdens de twee wereldoorlogen wel in staat van verdediging werd gebracht, hoefde er nooit daadwerkelijk gevochten te worden. De meeste forten waren jarenlang voor burgers verboden terrein. Hierdoor ontwikkelde zich een bijzondere flora en fauna in de natuurgebieden. De Stelling van Amsterdam is zowel landschappelijk als cultuurhistorisch van grote waarde. Sinds enkele jaren zijn diverse forten toegankelijk voor publiek. Wat de Stelling van Amsterdam vooral mysterieus maakt is de verscholen ligging. Maar in september is de Stelling voor iedereen zichtbaar en toegankelijk!

Film: Geheim Landschap
Op 1 september om 17.05 uur zendt de AVRO op Ned. 2 de film "Geheim Landschap'' uit. De documentaire geeft een prachtig beeld van de verschillende verdedigingslinies in Nederland waaronder de Stelling van Amsterdam.

Fortenmaand
Ook de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn open in september. Zie voor informatie www.fortenmaand.nl.

De Stellingmaand is georganiseerd door Cultureel Erfgoed Noord-Holland samen met de fortbeheerder en is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland.

Cultureel Erfgoed Noord-Holland is ontstaan door fusie van Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland, Museaal & Historisch Perspectief Noord-Holland en Stichting Stelling van Amsterdam en gaat een samenwerking aan met Kunst en Cultuur Noord-Holland.
---



Ingezonden persbericht