Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Rechtenvrije foto s Typisch Limburgs!? downloadable van:

http://www.limburgsmuseum.nl/pers/TypischLimburgs/

Typisch Limburgs!? in het Limburgs Museum

START OP EERSTE LIMBURGSE SECRETARISSENDAG

Op zaterdag 15 september aanstaande gaat in het Limburgs Museum een nieuw project van start dat de titel Typisch Limburgs!? heeft gekregen. Het richt zich op Limburgse clubs en verenigingen die bij een bezoek aan het museum een keuze kunnen maken uit verschillende arrangementen over het thema. In de vaste presentaties komen typische Limburgse zaken aan de orde en wordt de vraag gesteld of ze echt zo karakteristiek voor de provincie zijn als we denken. Hoe Limburgs is de vlaai of om maar eens een andere culturele grootheid te noemen - de vastelaovend? Is er typisch Limburgse kunst? Hoe lang bestaat de Limburger of Limburgse eigenlijk? Het museum geeft antwoorden, maar stelt ook vragen. Vragen aan zichzelf en zijn gasten. Typisch Limburgs!? is een verrassende kennismaking met een vertrouwde omgeving. Het project omvat vijf arrangementen. Er zijn drie verschillende rondleidingen, een filmvoorstelling en een rondgang op eigen gelegenheid met als leidraad een speurtocht. Steeds staat de vraag centraal wat nu typisch is voor Limburg, elk arrangement begint met een introductiefilm met acteur en regisseur Theu Boermans als presentator. In het kader van het project is eerder dit jaar samen met producent Beeldwerk uit Baarlo een serie van vijf documentaires vervaardigd, die werd uitgezonden door L1.

Het idee om zo naar Limburg en de museumcollecties te kijken, is ingegeven door de resultaten van het tweejaarlijkse Bevolkingsonderzoek Limburg (BOL). Daaruit blijkt dat steeds meer inwoners van de provincie zich senang voelen bij de Limburgse identiteit. Maar liefst 93 procent van de bevolking voelt zich naast Nederlander ook Limburger. Bovendien is 85 procent er trots op Limburger te zijn. Het zogenaamde Limburgevoel is de laatste jaren naar recordhoogte gestegen In 2006 verklaarde 90 procent van de ongeveer een miljoen inwoners dat gevoel te hebben. Van de inwoners die niet in Limburg geboren zijn, zegt ook 72 procent zich soms of vaak Limburger te voelen. Als museum van, voor en over Limburg, haakt het Limburgs Museum hierop in met Typisch Limburgs!? .

Over Typisch Limburgs!? gesproken. Geen Nederlandse provincie heeft zo n hoge verenigingsdichtheid als Limburg. Veel Limburgers zijn lid van een of twee clubs. Een spilfiguur in de Limburgse samenleving, in het weefsel van verenigingen is de secretaris. Vandaar dat het museum op 15 september als publieksstart van Typisch Limburgs!? de Eerste Limburgse Secretarissendag heeft georganiseerd. De samenkomst heeft tot doel de verenigingen in de persoon van de secretaris kennis te laten maken met het project. De hele dag zijn er inleidingen, rondleidingen en filmvoorstellingen. En dat allemaal in een gezellig kader met als culinair baken in de stroom van informatie een stuk vlaai die dus eigenlijk helmaal niet zo Limburgs is als gedacht. De respons op de mailing over de Eerste Limburgse Secretarissendag overtrof de verwachtingen. Meer dan 160 verenigingen meldden zich aan. Of zou die grote belangstelling nu juist weer een symptoom zijn van het fenomeen Typisch Limburgs!?

Limburgs Museum

Keulsepoort 5

5911 BX Venlo

tel 077 352 21 12

web www.limburgsmuseum.nl

open

dinsdag tot en met zondag 11-17 uur

gesloten op maandagen, 25 december en 1 januari en van carnavalszaterdag tot en met carnavalsdinsdag

informatie

Ellen Loozen/Sef Derkx

telefoon

077 352 21 12