Ingezonden persbericht


CNN S SPECIAL INVESTIGATION UNIT PRESENTS:

Afghanistan - Lifting the Veil

documentaire over de stagnerende wederopbouw in Afghanistan en de nauwelijks verbeterde positie van de Afghaanse vrouw

In de documentaire Beneath the Veil die CNN in augustus 2001 uitzond was te zien hoe het leven van Afghaanse vrouwen zich voltrok onder de heersende Talibaan.

Vrouwen mochten niet werken en werden uitgesloten van educatie terwijl de regering afranselingen en executies toestond voor degenen die de religieuze wetten overtraden. Maar een betere toekomst lonkte voor Afghanistan toen de VS en de coalitietroepen Afghanistan binnenvielen en de Talibaan onttroonden, in de nasleep van 11 september.

Zes jaar later doorkruiste de bekroonde journaliste en filmmaker Sharmeen Obaid-Chinoy het verzwakte land en maakte voor CNN een onthullende en tevens schokkende reportage. Zij ontmoet de gewone Afghaanse vrouwen en tekent uit de eerste hand op welke moeizame strijd zij nog immer moeten voeren voor een gelijkwaardige positie. Zij spreekt met vrouwen die zichzelf in brand hebben gestoken doordat zij geen uitweg meer zien.

Obaid-Chinoy ziet een natie die tracht te werken aan wederopbouw temidden van voortdurende oorlog, corruptie en chaos. Zij constateert dat de vastgelopen buitenlandse hulp, repressieve leiders en een disfunctionerende overheid de vooruitgang in ernstige mate blokkeren. De positie van de Afghaanse vrouw is in de afgelopen 6 jaar nauwelijks verbeterd.

Afghanistan Lifting the Veil duurt een uur en wordt uitgezonden op:

Zaterdag 15 september om 16.00 uur en om 21.00 uur

Zondag 16 september om 21.00 uur


---

Noot voor de redactie (