Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Natuur & landschap onder de hamer

''s Werelds 1e Landschapsveiling in Ooijpolder bij Nijmegen

Op 15 september 2007 schrijft Nederland geschiedenis. Boeren, burgers, buitenlui en bedrijven slaan de handen ineen en realiseren een landschap dat mooier, beter beschermd en bovenal, van iedereen is. Zonder tussenkomst van de overheid, zonder inmenging van grote natuurorganisaties. Op deze zaterdag kan iedereen met het 'kopen' van een landschapselement tijdens de allereerste landschapsveiling ter wereld, een daad stellen voor de natuur. Concreet, zichtbaar en direct. Deze veiling is de eerste van een veilingtoer door Nederland.



'Staand op een veilingkistje, hamert veilingmeester Paul Wilbers (in het dagelijks leven burgemeester van de gemeente Ubbergen) de allereerste landschapsveiling van Nederland af. In een decor van wuivend maïs, kwetterende vogels, meidoornhagen, groen gras en natuurlijk een zonnetje, zit het publiek op hooibalen. Gespannen als een veertje, om op het juiste moment het beslissende bod te kunnen doen...Â’

Op 15 september gaan tientallen landschapselementen onder de hamer, die zich alle in een afgebakend deel van de Ooijpolder bevinden. De kopers van de elementen worden niet letterlijk eigenaar van een scheerhaag, weidestrook of oeverrand, maar 'participant'. De eigenaar blijft altijd de boer. De participaties garanderen echter dat de landschapselementen een natuurfunctie krijgen. En dat er voldoende middelen zijn om voor een periode van 10 jaar hagen te snoeien en natuurstroken te beweiden. Samen realiseren de participanten daarmee een natuurverbinding waar vele dieren en planten van profiteren.

Win-win-win voor natuur, boer en recreant
De plek van de landschapselementen is niet willekeurig gekozen. Ze vormen een aaneengesloten groen netwerk tussen de bossen op de stuwwal bij Beek-Ubbergen en de natuurgebieden in de polder en de Waaluiterwaarden. Veel diersoorten durven de oversteek daar niet meer aan. De toekomstige groene corridor vormt een soort ecoduct waarlangs kleine en grote dieren zich veilig kunnen bewegen. Maar ook biedt ze een wandelroute door het boerenland, waar mensen kunnen genieten van het landschap én boeren hun gewassen blijven verbouwen. Een win-win-win-situatie dus!

Het heft in eigen hand
Het Rijk van Nijmegen is landschappelijk rijk gezegend. Overheid en diverse natuurorganisaties investeren hun deel om de natuurkwaliteit niet af te laten brokkelen. Echter, de landelijke overheid spendeert slechts 0,2% van de Rijksbegroting aan bescherming van natuur en landschap (cijfer Milieu- en Natuurplanbureau). En dat terwijl burgers het thema steevast in de top 3 van belangrijkste onderwerpen zetten! ARK, Triple E en Via Natura - de initiatiefnemers van deze veiling - vinden dat onvoldoende. Hoog tijd om het heft in eigen handen te nemen. De Landschapsveiling stelt grote bedrijven én mensen met een bescheidener portemonnee in staat samen een natuurverbinding te realiseren. Gezin, school, straat, vereniging of bedrijf: iedereen kan meedoen! Met als grote voordeel dat een investering in de natuur onder de eigen ogen wordt ingezet en participanten de vinger aan de pols kunnen houden. Voor de agrarische sector is dit een nieuwe kans om inkomsten te genereren. Elk landschapselement heeft een minimumprijs om ervoor te zorgen dat de boer het beheer en onderhoud kwalitatief goed kan uitvoeren. Deze minimumprijs is zorgvuldig berekend aan de hand van de Nederlandse Catalogus Groenblauwe diensten.

Hoe werkt de veiling?
Bieden op de verschillende landschapselementen gaat heel eenvoudig. Voorafgaand aan de Veiling kan via www.groenegoededoelen.nl geboden worden. Op de veilingdag zelf kan iedereen temidden van de andere bieders een landschapselement in de wacht slepen. Uiteindelijk tekent de participant een contract met de grondeigenaar en de intermediaire organisatie Via Natura. Naast de verschillende landschapselementen staat een aantal objecten op de veilingrol: een, faunatunnel, voetgangersbrug en wandelroute, een landschapskunstwerk en een aantal schilderijen en schetsen.

Wat wint de participant?
Allereerst natuurlijk het gevoel een directe bijdrage te leveren aan de verrijking van natuur en landschap in zijn eigen achtertuin. En genieten van de natuur die daar de komende jaren opbloeit. Verder organiseren de initiatiefnemers een aantal momenten per jaar waarop de participanten bijvoorbeeld al kuierend door het gebied bijgepraat worden over de ontwikkelingen, er verschijnt een e-nieuwsbrief en we bezoeken de bedrijven van de deelnemende boeren.

Initiatiefnemers
De veiling is een initiatief van ARK Natuurontwikkeling, Triple E en Via Natura en wordt financieel mogelijk gemaakt door het Wereld Natuur Fonds. Triple E organiseert na deze aftrap in de Ooijpolder meer landschapsveilingen in Nederland. De eerstvolgende is op 16 september in Limburg, omgeving Margaten. Meer informatie op www.groenegoededoelen.nl