Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 4 september 2007 070904R

Op díe fiets...!

Nijmegen trappend de Week van de Vooruitgang in

Koerierskoeken, een origamifietstocht en nog veel meer acties luiden op zaterdag 15 september de Nijmeegse Week van de Vooruitgang in. Die dag staat Plein 44 in het teken van schoon en innovatief vervoer. Het Mariënburgplein is ingericht als informatiemarkt over bijzondere fietsen en andere kleine duurzame vervoermiddelen. Ook zijn vele belangenorganisaties aanwezig.

Plein 44 is op 15 september omgedoopt tot 'Plein van de Schone Lucht'. De gemeente Nijmegen presenteert er hoe zij inwoners en bezoekers van Nijmegen beweegt meer gebruik te maken van de fiets en het openbaar vervoer. De markt duurt van 13.00 tot 17.00 uur en wordt om 13.30 uur officieel geopend door wethouder Jan van der Meer. Deelnemers zijn Waalsprinter.nl, Novio/Hermes, SenterNovem, Binnenstadservice.nl, Greenwheels, Het Nieuwe Rijden en Greenpoint.

Speciale fietsen In 2006 was de Fiets- en Duurzame Mobiliteitsmarkt op het Mariënburgplein een groot succes. Ook dit jaar zijn de nieuwste en opmerkelijkste fietsen op het plein voor LUX te bewonderen. Met de presentatie van bijzondere Koerierskoeken opent de wethouder de markt om 13.45 uur officieel. De koeken, te koop tijdens de markt, zijn in het kader van Nijmegen Gezonde Stad ontwikkeld door Fietsdiensten.nl en biologische bakker Bakker Arend. Van de opbrengst gaat 25 procent naar de Stichting Cycling out of Poverty. Deelnemers aan de fietsmarkt zijn onder meer Het Blije Fietsenplan (pimp je fiets), Politie Gelderland-Zuid (fietsdiefstalpreventie en aangifte doen), Stichting 'Ik wil fietsen', Fietsersbond Nijmegen, Nijmegen fietst, en WUCC2008 (wereldkampioenschap wielrennen voor studenten). Verder geeft de gemeente Nijmegen informatie over haar nieuwste projecten, zoals de fietshangar (een opslagplaats voor fietsen aan de openbare weg) en de Bikedispenser (haal een fiets uit de muur).

Origamifietstocht Een ander bijzonder onderdeel van de zaterdag is een Origamifietstocht. Om 10.00 uur vertrekt vanaf het station van het Duitse Emmerich een stoet vouwfietsen. Zij rijden via station Arnhem - vertrek van station Arnhem circa 12.00 uur - naar Nijmegen. De verwachte aankomsttijd op het Mariënburgplein is 13.30 uur. Vouwfietsers worden van harte uitgenodigd aan de tocht deel te nemen, maar ook lig- en andere fietsers zijn natuurlijk welkom.

De Week van de Vooruitgang De Week van de Vooruitgang is een Europese week die geheel in het teken staat van duurzame mobiliteit. Door vaker met de fiets te gaan en meer gebruik te maken van het openbaar vervoer, wordt het milieu minder belast. De activiteiten in Europa, en dus ook in Nijmegen, willen een bijdrage leveren aan het schoner milieu. Zo staat zondag 16 september in het teken van de 'autovrije straat' en op maandag is de aftrap van het campagne 'Fiets naar je Werk'. Nijmegen gaat hierin de strijd aan met Eindhoven en Utrecht: wie maakt de meeste fietskilometers? Op woensdag 19 september worden de fietsparkeergarage bij het centraal Station en de fietsroute Wijchen-Nijmegen officieel geopend. Voor meer activiteiten: kijk op www.nijmegen.nl en www.weekvandevooruitgang.nl.

Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting, doorkiesnummer 3292380, algemeen contactpersoon: HDtt, Kick Klein, 323 91 10, kickklein@hdtt.nl,Contactpersoon fietsmarkt: Fietsdiensten.nl, 06 - 30 01 48 01, info@fietsdiensten.nl

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen