Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Utrecht, 7 september 2007

Limes Audio-Fietstour

zaterdag 15 september 2007

Op zaterdag15 september wordt de Limes Audio-Fietstour feestelijk geopend met een tocht van Woerden naar Utrecht, waaraan iedereen gratis kan deelnemen. Dit voorjaar is het routeboekje "Fietsen langs de Romeinse Limes" uitgegeven. Deze tocht voert van Woerden naar Wijk bij Duurstede. Vanaf zaterdag15 september is er naast het boekje ook een audiotour te downloaden. Hiermee is op 20 plaatsen langs de route een audio-fragment te horen over de Romeinse tijd.

Opening Limes Audio-Fietstour

Na de aftrap in het Stadsmuseum Woerden om 10:45 in Woerden door wethouder mevrouw Ypma, zullen de deelnemers aan de fietstocht worden uitgenodigd om ook de LimesQuaestio, de speurtocht langs de Limes, te spelen. Zowel in Woerden als Utrecht zijn 3 tegels geplaatst met raadsels. Wie alle 6 raadsels aan het eind van de tocht heeft opgelost, wacht een beloning. Vanaf het Stadsmuseum Woerden wordt gefietst naar het Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn, Utrecht. Daar staat koffie en thee klaar en kan met een gids een kort bezoek worden gebracht aan het kleine archeologische park. De route vervolgt zich langs de Limes naar het eindpunt op het Domplein in Utrecht. Hier zal gedeputeerde mevrouw Raven rond 16:00 de deelnemers toespreken bij Domplein 24 en zowel de Limes Audio-Fietstour als de LimesQuaestio in Utrecht officieel openen.

Aanmelden

Wie mee wil fietsen op 15 september, kan zich via info@limes.nl aanmelden. De eerste 50 aanmeldingen zijn verzekerd van koffie of thee onderweg en bij het start- en eindpunt. Ook krijgen zij het fietsboekje t.w.v. E 1,50 gratis mee naast een gevuld tasje voor onderweg.

Fietsen langs de Limes
Fietsen langs de Limes betekent het volgen van de eeuwenoude route die de Romeinen ooit hebben achtergelaten op ons grondgebied. Ook in de provincie Utrecht hebben zij hun sporen achtergelaten. En hoewel door overstromingen en de steeds wisselende loop van de rivier de Rijn in Nederland niet veel meer te zien is van de Romeinse tijd weet men door de bijzondere vondsten die regelmatig worden gedaan toch steeds meer over deze belangrijke periode uit de geschiedenis. De grenspalen in de Provincie Utrecht wijzen de weg langs de plaatsen waarvan archeologen vermoeden dat daar de Romeinse weg gelopen heeft of daadwerkelijk is gevonden.

Afgelopen voorjaar is door de Provincie Utrecht in samenwerking met Utrecht Toerisme en Recreatie en het Programmabureau de LIMES uitgegeven. Deze fietsroute bestaat uit twee fietstochten langs de Limes in de Provincie Utrecht van Woerden via Utrecht naar Wijk bij Duurstede. Het boekje bevat tevens interessante wetenswaardigheden over de Romeinse geschiedenis van Utrecht en is bij de VVV's verkrijgbaar voor E1,50.

Kijk ook op www.utrechtyourway.nl voor de leuke horeca-aanbiedingen langs de Limes fietsroute.

Audiotour

Vanaf 10 september zal op de website www.limes.nl tevens een gratis audiotour worden aangeboden die men als MP3-bestand kan downloaden. De audiotour geeft op 20 afstappunten informatie over de Limes en de bijzondere vondsten die er op de diverse locaties zijn gedaan. Archeologische experts vertellen het boeiende verhaal van de Romeinse tijd in Nederland en brengen zo het Romeinse erfgoed in de Provincie Utrecht weer tot leven. Bij de audiotour kan men een toelichting uitprinten voor het gebruik en een overzicht van de afstappunten.


---

Nagemaild : foto van de Audio-Fietstour bij Castellum Hoge Woerd bij Leidsche Rijn.

Programmabureau de LIMES
info@limes.nl
(030) 231 75 76

Medewerkers:
Katja Hoiting, programmamanager
Judith Nijland, projectcoördinator
Marcel Carpay, directeur


---- --