Dexia Bank


Dexia Tower in de schijnwerpers tijdens de Brusselse Open Monumentendagen

12/09/2007

In het hart van de hoofdstad is de Dexia Tower met zijn 145 meter het derde hoogste gebouw in Brussel. Het onderscheidt zich door zijn uniek verlichtingssysteem.

Drie gevels van de Tower kunnen worden verlicht: die aan de Brabantstraat, de Vooruitgangsstraat en het Rogierplein. 4200 ramen van het gebouw zijn uitgerust met een verlichtingssysteem van gemiddeld 12 lampjes. Elk van deze lampjes is opgebouwd uit drie leds
- een groene, een rode en een blauwe - die afzonderlijk bestuurd kunnen worden en een eindeloos kleurenpalet van meer dan 16 miljoen verschillende kleuren kunnen vormen. Op de gevel kunnen cijfers, letters en geometrische vormen geprojecteerd worden, zowel met een vertragend als een stroboscopisch effect. Met dit uniek stedelijk, architecturaal en artistiek verlichtingssysteem is de Tower de voorloper van toekomstige verlichtingsprojecten in België.

De Dexia Tower wordt zowel in België als in het buitenland beschouwd als een Brussels baken en hij speelt nu al een sleutelrol in de visuele identiteit van onze hoofdstad .

Het bedrijf Arto ontwerpt de afbeeldingen die op de Dexia Tower zullen verschijnen. Ze kozen voor een reeks dynamische taferelen in geometrische vormen die het architecturale karakter van de Tower in een stedelijke context willen benadrukken.
De rechte lijnen veranderen beetje bij beetje in volle, soepele vormen. Cirkels, gebogen lijnenen ellipsen staan symbool voor de metamorfose van de Tower van een gebouw tot een medium, eenvisuele en artistieke drager, een universum van beweging, vorm en licht: waar het licht denadruk kan leggen op het decor, kan het dat decor ook naar de achtergrond verdringen en deaard van de drager wijzigen.

Kleur speelt een belangrijke rol in de verbeelding; de koude kleuren van de architecturalevormen gaan over in warme tinten voor de meer artistieke rondingen. Er verschijnen ook woordenboven of onder de afbeeldingen, die symbool staan voor het urbanisme, het patrimonium, de mensen,het multiculturele karakter en het leven in de stad.

Open Monumentendagen

Van gebouw tot medium

Tijdens het weekend van 15 en 16 september wordt een speciaal verlichtingsprogramma aangeboden. Op de gelijkvloerse verdieping krijgen de bezoekers tijdens een gratis interactieve tentoonstelling een uitgebreide waaier aan informatie over de Tower en het Licht, gaande van een historisch overzicht van verschillende verlichtingsprojecten tot een gedetailleerde uiteenzetting over de werking van het systeem.

Van 15 tot en met 28 september, van 9 tot 17 uur

Gesloten op zaterdag 22 en zondag 23 september

Dexia Tower, Rogierplein 11, 1210 Brussel

Er is een preview van de tentoonstelling voor de journalisten op donderdag 13 en vrijdag 14 september.
Voor meer info : 02 213 50 81

Het LED-systeem dat in de toren is geïnstalleerd, gebruikt elektroluminescente dioden die het elektriciteitsverbruik ten opzichte van normale ampoules verminderen. De Dexia-toren verbruikt zodoende 3 keer minder dan de Eiffel-toren en 7 maal minder dan een groot voetbalstadion.


---
De Dexia-toren is het werk van de architecten PHILIPPE SAMYN AND PARTNERS, M. & J.M. JASPERS - J. EYERS & PARTNERS. De verlichting werd ontworpen door Barbara Hediger, verlichtingsdeskundige.