Ingezonden persbericht

Persbericht

Workum, 10 augustus 2007

Van zwartrok tot hardrock

De reünie van een roemrucht internaat

Meerdere generaties met een levensinslag variërend van streng Rooms tot volledig ontzuild individualisme delen een gemeenschappelijk verleden als intern op het internaat van het Bisschoppelijk College te Roermond. Op 15 september 2007 wordt een bijzondere reünie gehouden voor alle 'kippen' die het internaat ooit bevolkten.

"Het internaat was een vanzelfsprekende keuze voor kinderen van katholieke ouders die een gedegen intramurale middelbare schoolopleiding konden betalen maar het concept is ingehaald door de tijd en in 1993 is het internaat gesloten. Het gebouw staat op de nominatie om gesloopt te worden en dat is de aanleiding om een grootscheepse en unieke reünie te organiseren." aldus initiatiefnemer Wiebe van der Worp.

De oudste deelnemers hebben de periode voor en tijdens de tweede wereldoorlog meegemaakt. De fotoarchieven op de site www.oudekippen.nl geven een goed beeld van de veranderingen in de tijd: van zwarte pijen, tucht en gezag naar een ontzuilde samenleving waarin nog nauwelijks plaats was voor het internaat, ondanks het vooruitstrevende beleid en de moderne huisvesting op het prachtige landgoed 'Schöndeln'.

Herinneringen en anekdotes zijn er te over. Neem oud-minister Joseph Luns die - met zijn specifieke diepe stem - zijn zoon belt, waarna telefonist Willem opneemt met: "Kleezj Remunj". Joseph zegt: "Met Luns." Hierop antwoordt Willem met "Oh, dat hoef je mij niet te zeggen, dat had ik allang gehoord!" Of een herinnering van Arthur van Thiel over de nonnen: "Ze hadden een slaapzaal met de oude chambretten van het internaat en daar kon je mooi naar binnen kijken vanachter het raam als je de trap op ging naast de keuken. Ik heb ze daar ooit zonder kap kussengevechten zien houden, totdat ze in de gaten kregen dat ik stond te kijken. Een mooi beeld om te zien dat het ook maar gewone 'meiden' waren."

De 'cour' was de binnenplaats voor - de favoriete sport - voetbal. De 'cour' was met gaas afgezet om de bal (en de internen) binnen te houden en de ruiten te beschermen. Dat gaas bezorgde de internen de bijnaam 'kippen'. Peter van Lint hierover: "Regelmatig kwamen 'boeren' (de externen van het College) omstreeks bedtijd naar de Sint Christoffelstraat en zongen: "tok tok, tok tok, de kippen gaan op stok"."

De reüniecommissie heeft vele honderden 'kippen' weten te achterhalen, waarmee de dag van wederzien - soms na een compleet mensenleven - op voorhand een grootse gebeurtenis zal zijn. Ook oud-medewerkers van het internaat en docenten geven acte de presence. Wiebe van der Worp: "Er zijn ongeveer nog 1500 oud-internen maar het is schier onmogelijk ze allemaal te achterhalen. Het is niet zomaar een reünie, we hebben dag en nacht en lief en leed met elkaar moeten delen, sommigen zelfs negen jaar. Onze ouders waren immers onbereikbaar op belangrijke momenten. Dat heeft ons zowel positief als negatief gevormd en met die bijzondere onderlinge band in het achterhoofd is het sneu als iemand niet gevonden wordt. Als ik een oproep zou mogen doen dan wil ik lezers vragen om www.oudekippen.nl onder de aandacht van de betrokkenen te brengen."

De reünie wordt gehouden op 15 september 2007 binnen de muren van het Bisschoppelijk College op de locatie 'Schöndeln', Heinsbergerweg 184 te Roermond en duurt van 10:00 in de ochtend tot middernacht. De site is te vinden op http://www.oudekippen.nl/. De reüniecommissie is telefonisch te bereiken op nummer 0 515 54 34 34 / 06 455 939 82 en per e-mail op adres commissie@oudekippen.nl.