NMBS

Spoorweggroep nodigt uit voor blik achter de schermen

10/09/2007

Leve de trein!

Volgend weekend openen de drie bedrijven van de NMBS-Groep (NMBS, Infrabel en NMBS-Holding) hun deuren op 21 bijzondere spoorwegsites. Tijdens unieke bezoeken aan werkplaatsen, seinhuizen, stations, historisch en modern treinmaterieel, tentoonstellingen, rondleidingen... kan het grote publiek kennis maken met de activiteiten, de know-how en de dagelijkse inzet van het spoorwegpersoneel. Voor potentiële werknemers is het ook een unieke gelegenheid om door hun toekomstige collegas te worden ontvangen en rondgeleid op de werkvloer. In de nacht van zaterdag op zondag vindt de tweede editie van de Nacht van het Openbaar Vervoer plaats.

Het opendeur-event Leve de trein! vindt plaats tijdens het weekend van de TreinTramBus-dag. Verspreid over het land kan het grote publiek een blik achter de schermen werpen op plaatsen waar je normaal niet binnenkomt.

Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet, opent ter gelegenheid van Leve de trein! voor de allereerste keer de deuren van haar spectaculaire werkplaatsen van Schaarbeek, Roeselare en Bascoup. Aan de hand van demonstraties kunnen bezoekers er de intense bedrijvigheid en de specificiteit van ieder atelier ontdekken, net als het opmerkelijk rollend materieel dat wordt gebruikt voor het onderhoud van het Belgische netwerk. Er zijn ook talrijke gratis animaties voor groot en klein voorzien.

Infrabel verwelkomt het grote publiek ook in het hart van het beheer van het spoorwegverkeer, namelijk in de seinhuizen van Brussel-Zuid, Antwerpen-Noord, Leuven en Luik-Guillemins en in het gloednieuwe Traffic Control, het zenuwcentrum van Infrabels spoorwegnet.

Ook de Logistieke Centra Infrastructuur zullen zeker tot de verbeelding spreken. Hier kunnen fervente liefhebbers van het spoor en andere geïnteresseerde bezoekers kennis maken met de uiteenlopende aspecten van het onderhoud van de spoorinfrastructuur, maar ook met de beroepen en het rollend materieel die hierbij komen kijken. Bijzonder boeiend wordt het om de buitengewone werfmachines- en toestellen van Infrabel aan het werk te zien.

Wie wil weten hoe treinen worden onderhouden, kan terecht in de NMBS-werkplaatsen van Antwerpen-Noord, Vorst of Charleroi. Gespecialiseerde technici demonstreren wat er allemaal komt kijken bij het onderhoud van de verschillende soorten treinen. Dankzij de modernste technieken en de know-how van deze technici rijden de treinen elke dag veilig en comfortabel.

Wie gefascineerd is door de hogesnelheidstrein, komt ruimschoots aan zijn trekken. Men kan de belevenis van een hogesnelheidsdoop koppelen aan een bezoek aan de internationaal hoog aangeschreven werkplaats van Vorst, waar alle soorten hogesnelheidstreinen onder handen worden genomen. Maar wees er snel bij, de plaatsen zijn beperkt: er zijn 7.500 speciale Thalys-tickets beschikbaar tussen Brussel-Zuid en Luik-Guillemins (kostprijs: 6 euro) en de voorverkoop loopt ... als een trein.

Voor het eerst wordt de werf van het nieuwe station Luik-Guillemins opengesteld en kan het grote publiek de wereldklasse van de Spaanse architect Santiago Calatrava ontdekken. Ter plaatse kan ook treinmaterieel van de laatste generatie worden bezichtigd. Architectuurliefhebbers kunnen eveneens in Antwerpen-Centraal terecht om de laatste evolutie van de bouw van de tweede toegang en de renovatie van het historische gebouw komen bekijken, met als bonus een wandeling in de nok van de perronoverkapping. In Brussel-Zuid contrasteren de nieuwste informaticatechnologie met een tentoonstelling van spoorwegmaterieel, met als uitschieter de historische koninklijke treinen van Leopold II en III. Daar vertrekken ook nostalgische stoomtreinritten (tickets ook nu al te koop in de stations, 5 euro per stuk).

Leve de trein! is ook een unieke gelegenheid voor mensen met interesse voor een job bij de NMBS-Groep. Op zaterdagmorgen zijn er specifieke rondleidingen gepland door personeelsleden op hun eigen werkplek, zodat potentiële werknemers uit eerste hand getuigenissen kunnen krijgen over het beroep van technicus, treinbegeleider, trein­ bestuurder, ingenieur Hiervoor kan op voorhand worden ingeschreven op de website.

Dat het openbaar vervoer vandaag steeds meer een jong en dynamisch imago uitstraalt, wordt nog eens geïllustreerd tijdens de nacht van 15 op 16 september. Dan worden de stations Brussel-Centraal, Gent-Sint-Pieters en Bergen omgetoverd tot danstempels met bekende djs voor de tweede editie van de Nacht van het Openbaar Vervoer. Liefhebbers van zachtere muziek kunnen tussen 17 en 22 uur afzakken naar Antwerpen-Centraal voor live concerten van Axl Peleman, Tom Helsen en Milow. Meer info en gratis inschrijven op www.nachtvanhetopenbaarvervoer.be.

Dit en zoveel meer is vooraf in te kijken in de programmafolder (aanwezig in de grote stations) of op www.levedetrein.be. Tijdens het opendeurweekend kan men voor alle informatie terecht bij de onthaalstands in de stations Brussel-Zuid, Antwerpen-Centraal en Luik-Guillemins.

Leve de trein! werd in het teken van Kuifje geplaatst, ter gelegenheid van de 100^ste verjaardag van de geboorte van Hergé. Kuifje was een frequente gebruiker van de trein tijdens zijn avonturen. Een speciale spoorwegzegel wordt tijdens Leve de trein! in voorverkoop aangeboden in Antwerpen-Centraal, Brussel-Zuid en Luik-Guillemins.