Socialistische Partij Rotterdam

Buurtbewoners en SP kraken tegen leegstand Nieuwe Westen

15-09-2007 * Zaterdagmorgen hebben buurtbewoners samen met de SP een woning aan de Pluimhoefstraat 2-3L in het Nieuwe Westen Noord gekraakt. De woning is eigendom van het Woning Bedrijf Rotterdam (WBR) en staat al bijna twee jaar leeg. De leegstand in de hele buurt wordt steeds groter en mensen komen steeds moeilijker aan een betaalbaar huis. De SP en de bewoners willen daarom dat leegstaande woningen weer worden verhuurd.

Het WBR laat steeds meer woningen in de wijk leeg staan, om huizen samen te voegen of te verkopen. Daardoor staan tientallen woningen soms al drie jaar leeg. Ondertussen is er voor woningzoekenden en starters uit de wijk geen plaats meer. Tegenover de gekraakte vijfkamerwoning woont een gezin met vijf kinderen op een driekamerwoning - die, ook al staat er zoveel leeg, geen ander huis in de buurt mogen hebben. De leegstand zorgt voor onveiligheid in de wijk en aan onderhoud voor de bestaande huurders wordt weinig meer gedaan. Mensen worden steeds verder onder druk gezet hun huis te verlaten.

Niet alleen in het Nieuwe Westen, overal in Rotterdam is leegstand en woningnood een probleem. In totaal staan maar liefst 18.000 woningen in Rotterdam leeg. Tot 2020 moeten er van de gemeente 22.000 goedkope woningen gesloopt worden. Overal mogen alleen nog maar dure huizen worden gebouwd. De wachtlijsten voor een betaalbare huis worden daardoor steeds langer.

Veel mensen zien daarom de plannen voor het Nieuwe Westen niet zitten. Ze hebben gelijk, vindt Oane Sikkema, buurtbewoner en SP'er. "De huizen in de wijk moeten waar nodig worden opgeknapt en gewoon weer worden verhuurd aan mensen die een betaalbare woning nodig hebben. De leegstand die er nu is, is funest voor de wijk."

Buurtbewoners en anderen die vragen of opmerkingen over de actie hebben - of, nog beter: de actie willen ondersteunen - zijn van harte welkom aan de Pluimhoefstraat 2-3L. De koffie staat klaar en we geven graag meer uitleg over de actie. U kunt ook bellen met 06-53 84 59 26.

Zie ook:

* Actie tegen leegstand in Nieuwe Westen (09-10-2006)