Ministerie van Defensie

15-09-2007 16:00

NH-90 GEPRESENTEERD OP MARINEVLIEGKAMP DE KOOY

De eerste voor Nederland bestemde NH-90 is vandaag (15 september) op Marinevliegkamp De Kooy in Den Helder gepresenteerd tijdens de Heldair Show Maritiem. De NH-90 zal uiteindelijk de huidige Westland Lynx vervangen die nu door de Koninklijke Marine wordt gebruikt.

Het toestel kwam onlangs van de assemblagelijn bij AgustaWestland in Italië. Begin augustus vloog het de eerste succesvolle testvlucht. Van de NH-90 worden twee versies ontwikkeld: een tactische transporthelikopter en een maritieme boordhelikopter. Van deze laatste versie krijgt Nederland voor de Koninklijke Marine 20 exemplaren. Deze is ongeveer twee keer zo zwaar als de huidige Lynx. Bovendien is er ruimte voor 15 passagiers. Dit is met een flinke verbetering ten opzicht van de Lynx, die met 3 patienten al vol zit.

Op de gezamenlijke open dag van Den Helder Airport en Marinevliegkamp De Kooy wordt aandacht besteed aan de oprichting van het Defensie Helikopter Commando in 2008 en het 90-jarig bestaan van de Marineluchtvaartdienst. Het civiele en militaire deel van de luchthaven zijn voor één dag samengevoegd en vrij toegankelijk.

De hoofdact van de Open Dag is een spectaculaire airshow met onder meer de Royal Jordanian Falcons, het Breitling team en 2 Excell. Een Gooseman deltavlieger brengt een moment van rust als hij samen met zijn ganzen voorbij vliegt. Ook de Westland Lynx marinehelikopter en de NH-90 doen mee aan de luchtshow. Daarnaast staan verschillende vliegtuigen tentoongesteld, waaronder een Dakota, Spitfire, Catalina en F-16.

Meer informatie over Heldair Show Maritiem staat op de website van Den Helder Airport, www.denhelderairport.nl.