Ingezonden persbericht

Bekende namen bij finalisten Kunstenaar van het Jaar

Er zijn nog 25 kunstenaars in de race voor de eretitel Kunstenaar van het Jaar. Onder hen zijn bekende kunstenaars als Ad Arma, Armando, Gerti Bierenbroodspot, Barend Blankert, Anton Corbijn, Corneille (winnaar in 2004), Jeroen Hermkens (winnaar van vorig jaar) Mark Manders, en Ronald Zuurmond. In totaal hebben meer dan 17.500 stemmen bepaald welke kunstenaars tot de meest gewaardeerde levende Nederlandse kunstenaars behoren. Onder meer Astrid Engels, Erwin Olaf en Jan Wolkers, verloren hun plaats in de top 25.

Galerie van Hedendaagse Kunstenaars
Ook de honderd meest gewaardeerde levende Nederlandse kunstenaars zijn bepaald. Deze kunstenaars zijn opgenomen in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. Deze galerie biedt een actueel en betrouwbaar tijdsbeeld van de waardering voor levende Nederlandse beeldend kunstenaars.
De kunstenaars worden vermeld in volgorde van het aantal stemmen dat op hen is uitgebracht. De eerste vijfentwintig kunstenaars (de halve finalisten) worden nog in alfabetische volgorde vermeld. Nieuw in de galerie van Hedendaagse Kunstenaars zijn onder meer Kenne Grégoire, Christie van der Haak, Hellen van Meene en Joost Conijn.
Uit de ranglijst zijn verdwenen Miriam Slaats, Berend Strik en Marijke van Warmerdam.

De verkiezing
De verkiezing vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats. Het is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van beeldende kunst. Elk jaar brengen meer mensen hun stem uit. Dit jaar hebben 17.552 stemmen bepaald welke kunstenaars tot de meest gewaardeerde hedendaagse kunstenaars behoren.

De winnaar
De winnaar van de verkiezing, de Kunstenaar van het Jaar 2007, wordt op 2 november tijdens het Kunstweek Bal in Rotterdam bekend gemaakt. Op het Kunstweek Bal worden ook de finalisten in de volgorde van het aantal stemmen dat elke kunstenaar heeft gekregen, bekend gemaakt. De Kunstenaar van het Jaar krijgt de BCD Travel Kunstweek prijs van ¤ 10.000 euro in contanten en een reisbeurrs ter waarde van ¤ 3.000,-.

---



Ingezonden persbericht