Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Persbericht VBC d.d. 15 september 2007

Bij de opening van het nieuwe zittingsjaar 2007/2008 van de Staten van de Ned. Antillen op 11 september j.l. heeft de Regering via de Gouverneur bekend gemaakt dat op het gebied van onderwijs het beleid gericht zal zijn op kwalitatief hoogwaardig onderwijs, omdat voor duurzame economische groei en daarmee vergroten van de welvaart en het welzijn van de burgers kennis en innovatie steeds belangrijker worden.

Met grote teleurstelling en verontwaardiging moet echter geconstateerd worden dat nog geen dag later de Staten van de Nederlandse Antillen in een openbare Centrale Commissievergadering inzake de kwestie toepassen van de drempelregeling bij de faculteit bouwkunde van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) dit beleid afschieten en kiezen voor een gedragslijn welke gebaseerd is op mediocratie. Het is hoogst merkwaardig dat Minister van onderwijs onderuitgehaald wordt door fractiegenoten van haar partij in de Staten.

De VBC betreurt de keuze en handelswijze van de Staten ten zeerste. De VBC onderstreept de stellingen van de Minister van onderwijs dat de politiek zich niet moet bemoeien met de prestatieregels van de UNA en dat politieke bemoeienis met de UNA op dit gebied een smet zou zijn op een onafhankelijk wetenschappelijk instituut. Ook de stelling van de rector magnificus van de UNA dat de politiek niet kan afdwingen wie een diploma krijgt en toegeven geen alternatief is, is naar oordeel van de VBC correct.

Indien de door de Staten gekozen weg van middelmatigheid de norm gaat worden wenst de VBC bij voorbaat te waarschuwen dat de kans dan zeer reëel is dat werkgevers zich in de toekomst twee keer zullen beraden voordat zij afgestudeerden van de UNA in dienst zullen nemen. Naar de bescheiden mening van de VBC is noch de samenleving, noch de student gebaat bij een onderwijs systeem waarbij het peil naar beneden is bijgesteld omwille van de politieke wens om ieder een diploma te geven. Integendeel, Curaçao moet juist kiezen voor het hoogste kwaliteitsniveau en derhalve ernaar streven dat de UNA-diploma's internationale erkenning krijgen.

Curaçao, 15 september 2007
Bestuur Vereniging Bedrijfsleven Curaçao