Ingezonden persbericht


Tentoonstelling en activiteiten in het SieboldHuis Zaterdag 18 augustus 2007 t/m zondag 2 september 2007

ACTIVITEITEN

De wekelijkse gratis rondleiding over de vaste collectie wordt vanaf zondag 19 augustus een uur later georganiseerd.

Zondag 19 augustus, 15u: gratis rondleiding over de vaste collectie.

Zondag 26 augustus, 15u: gratis rondleiding over de vaste collectie

Zondag 2 september, 15u: gratis rondleiding over de vaste collectie

TENTOONSTELLINGEN

Zomer in het SieboldHuis - Okinawa, het anndere Japan. Grafisch werk van Yusuke Namihira

Vrijdag 3 augustus t/m zondag 9 september 2007

De zomer van 2007 belooft niet alleen kleurrijk en warm te worden buiten de muren van het SieboldHuis. In augustus belicht dit Japan centrum in Leiden een kunstenaar uit een vrijwel onbekend deel van Japan: de eilandengroep Okinawa. Deze groep van 160 subtropische eilanden die zich van noord tot zuid uitstrekt over 400 km behoort tot het Keizerrijk Japan, maar kent tegelijkertijd een heel andere geschiedenis en subcultuur. Dankzij de handel en vele buitenlandse contacten nu en vroeger en het subtropische klimaat, de uitgestrekte stranden en de altijd bloeiende natuur, kent de eilandengroep een energieke en kleurrijke traditie waarin festivals, dans, muziek, keramiek en textiel een hoofdrol spelen. Licht en kleur zijn altijd aanwezig op deze eilanden, en in augustus 2007 dus ook in het SieboldHuis.

Yuuuke Namihira werd in 1985 geboren op Okinawa, en als kind raakte hij gefascineerd door tekenen. Nog wat later leerde hij werken met computer software, waardoor het voor hem mogelijk werd om met veel detail en in meerdere lagen zeer kleurrijke prenten te vervaardigen. Typische Okinawa-elementen keren telkens terug: zee, natuur, licht en festivals tegen een achtergrond van heldere kleuren. Via een weggegooide prent in een vuilnisbak werd zijn werk ontdekt en vanaf toen ging het snel: Yusuke's werk verscheen al snel op covers van tijdschriften, posters, brochures, kranten, Japanse nationale televisie en in tentoonstellingen in Naha en Kyoto.

Het SieboldHuis toont een selectie van Yusuke prenten, op wisselend formaat, opgesteld rond de thema's licht, zee, natuur en festivals. Het geheel wordt een spetterende en vrolijke tentoonstelling, die het subtropische Okinawa wat dichter bij een zomers Nederland brengt.

NIEUW IN DE PERMANENTE OPSTELLING:

Nieuwe tijdelijke bewoner
in het SieboldHuis: de reuzenkrab.

Van 7 juli t/m 2 september brengt het Nagasaki Museum of History en Culture in Japan de tentoonstelling 'Siebolds Aquarium'. Maar liefst 132 objecten van Naturalis staan in de tentoonstelling opgesteld, waaronder 33 opgezette vissen en 94 aquarellen van vissen, kreeften en andere zeedieren, gemaakt door de bekende tekenaar Kawahara Keiga. Deze aquarellen zijn nog nooit eerder in de gerestaureerde vorm te bezichtigen geweest. Maar ook de grote maanvis die altijd in het SieboldHuis stond, verhuist mee naar Nagasaki. Daar zal hij als grootste van de opgezette vissen en schaaldieren schitteren in de zomertentoonstelling. Zijn plaats wordt voorlopig ingenomen door twee zo mogelijk nog spectaculairdere specimens van de Japanse reuzenkrab. Deze krabben zijn een geschenk van het bestuur van het dorp Heda aan de zuidkust van Hunshu, Japan. Ze zijn aan Naturalis geschonken om tentoon te stellen in het SieboldHuis.

Siebold zelf wist ongeveer 200 jaar geleden ook een specimen van deze soort te bemachtigen, dat zelfs voorbeeld stond voor de typografische beschrijving van deze soort. Zijn exemplaar is bijna even groot als de krab die nu in het SieboldHuis te bezichtigen is: de scharen van beide krabben hebben een spanwijdte van bijna drie meter. Dat maakt deze exemplaren tot de grootste van deze soort, die op zijn beurt weer de grootste krabbensoort is ter wereld.

De twee Reuzenkrabben die nu in het SieboldHuis staan, namen zoveel ruimte in dat ook de vos die daar ook stond het veld moest ruimen. Het is de bedoeling dat de maanvis en de vos in september weer terug komen. Hoewel ...de krabben zijnn wel héél mooi….

Vaste opstelling
Het SieboldHuis in Leiden biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg; prenten, lakwerk en ceramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1830 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.

SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39 www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en en CJP geldig.

Annelies Valgaeren | Communicatie | SieboldHuis | tel: + 31 (0)71 5125539 | annelies@sieboldhuis.org | Postbus 11007 | 2301 EA Leiden | Rapenburg 19 | fax: + 31 (0)71 5128063 | aanw. di, woe, do, vr

Van 3 augustus tot 9 september in het SieboldHuis: Zomer in het SieboldHuis - Okinawa, het andere Japan Prenten van Yusuke Namihara
www.sieboldhuis.org