Vakpersbericht

Leerstoel onderzoek naar rol langzaam verteerbare koolhydraten bij voorkomen welvaartsziektes

10 september 2007 - Prof. Dr. Marc J.E.C. van der Maarel is door de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit der Wiskunde- en Natuurwetenschappen benoemd tot bijzonder hoogleraar Koolhydraatbioprocessing. Deze bijzondere leerstoel is ingesteld door de stichting Leonardo da Vinci van de Rijksuniversiteit Groningen en het Lorentz-van Iterson Fonds van TNO.

Op 18 september a.s. zal hij tijdens zijn oratie de leeropdracht toelichten.

Prof. Dr. Marc J.E.C. van der Maarel is werkzaam bij TNO als senior onderzoeker. Hij leidt daar het onderzoek naar het gebruik van enzymatische en microbiële modificatie methoden om de toepassingsmogelijkheden van koolhydraten zoals zetmeel en sucrose te vergroten.

In de komende jaren zal Van der Maarel onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden om met enzymatische en microbiële omzettingen langzaam verteerbare koolhydraten te ontwikkelen. Deze langzaam verteerbare koolhydraten kunnen, naast een gevarieerd dieet en voldoende lichaamsbeweging, een bijdrage leveren aan het voorkomen van welvaartsziektes als overgewicht en ouderdomsdiabetes en hart-en vaatziektes.

Koolhydraten en vooral zetmeel vormen een belangrijke basis van ons dagelijks dieet en zijn de energiebron voor ons lichaam. In de dunne darm breken amylase enzymen zetmeel af tot glucose dat wordt opgenomen in het bloed. In de dikke darm zetten bacteriën koolhydraten via fermentatie om in kortketige vetzuren die ook via het bloed worden opgenomen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat weinig lichaamsbeweging en een overmatige consumptie van snel afbreekbare koolhydraten op latere leeftijd leidt tot de welvaartsziektes overgewicht en ouderdomsdiabetes en hart-en vaatziektes. Naast een gevarieerd dieet en voldoende lichaamsbeweging kan de consumptie van langzaam verteerbare koolhydraten een bijdrage leveren aan het voorkomen van deze ziektes.