Essent en RheinEnergie initiëren gemeenschappelijke opslag voor gas

18/09/2007 09:57



Essent N.V.



Dit is een gezamenlijk persbericht van Essent en RheinEnergie
---

Uitbreiding van opslagcapaciteit leidt tot meer onafhankelijkheid van schommelingen op de markt

Essent en RheinEnergie initiëren gemeenschappelijke opslag voor gas

Keulen/Düsseldorf 18.09.2007 - De Keulse onderneming voor energieverzorging RheinEnergie AG en Deutsche Essent GmbH willen in de toekomst een nauwe samenwerking aangaan voor de opslag van gas. Hiervoor hebben beide ondernemingen een Memorandum of Understanding (MoU) afgesproken. In overeenkomst hiermee wil RheinEnergie voor 49 procent deelnemen in een bedrijf dat in Gronau-Epe opslagcapaciteit voor in totaal rond 200 miljoen kubieke meter aardgas zal creëren. Op dezelfde locatie exploiteert Essent al een opslag voor gas die in verbinding staat met het Nederlandse gasnet. In het kader van de uitbreiding van de installatie worden er vier cavernes in de aanwezige zoutlaag ontsloten voor het opslaan van aardgas. Hiervoor willen beide ondernemingen gezamenlijk rond 200 miljoen euro investeren. De nieuwe opslag zal rond 2010 gereed zijn en verbonden zijn met het Duitse net voor aardgas. "Het beschikken over opslagcapaciteit voor aardgas heeft in een geliberaliseerde gasmarkt een strategische betekenis. Bovendien draagt de uitbreiding van de opslagcapaciteit bij tot een grotere leveringszekerheid van aardgas in Duitsland. Vanuit dat oogpunt hebben wij naar een geschikte investeringsmogelijkheid in een opslagproject gezocht en in Essent een goede en competente partner gevonden. De geplande samenwerking toont tevens duidelijk aan dat grensoverschrijdende coöperatie binnen de Europese energiemarkt in volle gang is", beargumenteert de voorzitter van het bestuur van de RheinEnergie, Dr. Rolf Martin Schmitz, de samenwerking. "Deze samenwerking is een indrukwekkende bevestiging van onze strategie om ons op de samenwerking met nutsbedrijven te concentreren. Als een bedrijf met publieke aandeelhouders (provincies en gemeenten) zien wij nutsbedrijven die hun onafhankelijkheid willen behouden als onze natuurlijke partners", verklaart Paul van Son, directeur van Deutsche Essent.

RheinEnergie AG
RheinEnergie, gevestigd in Keulen, voorziet in Keulen en de regio aan de Rijn circa 1,6 miljoen mensen van stroom, aardgas, warmte of drinkwater en is aandeelhouder in acht verdere bedrijven voor energieverzorging aan de Rijn. Bovendien heeft de RheinEnergie begin van het jaar een belang van 25,1 procent in de rhenag AG genomen, die wederom aandelen heeft in een aantal gemeentebedrijven. RheinEnergie heeft zich tot doel gesteld om een sterk regionaal energie-economisch verband binnen een geliberaliseerde energiemarkt op te bouwen. Het bedrijf wist in 2006 met bijna 3.000 medewerkers een omzet van rond 3,3 miljard euro te behalen. Over de gemeentebedrijven in Keulen is de stad Keulen voor 80 procent aandeelhouder aan RheinEnergie, 20 procent is in handen van de RWE-groep. Deutsche Essent GmbH
Deutsche Essent GmbH, Düsseldorf, handelt sinds 2000 als holding voor de Duitse participaties van het grootste Nederlandse bedrijf voor energieverzorging, Essent N.V., te Arnhem. Zij streeft naar een groeistrategie op de lange termijn en heeft 51 procent aandeel in de swb AG, te Bremen. Via de swb AG heeft het bedrijf ook aandelen in de energieverzorgers in Bremerhaven, Bielefeld, Gütersloh, Soltau, Greifswald en Ahlen. Deutsche Essent GmbH heeft een meerderheidsbelang in de KOM-STROM AG in Leipzig en bouwt via deze weg de activiteiten op het gebied van stroomlevering verder uit. Deutsche Essent is ook actief op de gasmarkt en bouwt deze bedrijfstak via Novogate verder uit. Novogate is een gemeenschappelijke dochteronderneming met Bayerngas GmbH. Verder beschikt Deutsche Essent over een gasopslag in Epe. Deutsche Essent GmbH is binnen het gehele Essent concern verantwoordelijk voor windenergie.