Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


18 sep 2007

Vier nominaties voor Hein Roethofprijs

Vier projecten die bijdragen aan het voorkomen van criminaliteit zijn genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2007. Dat heeft de jury van de Hein Roethofprijs vandaag bekend gemaakt. De genomineerden zijn:
1. het project Respect in de Wijk van het wijkoverleg Venlo-Noord,
2. het project Buurtpreventie Bolnes van de vrijwilligersorganisatie buurtpreventie Bolnes uit Ridderkerk,

3. het project Nachtwacht van de bewoners, gemeente, en politie Lopik
4. en het project Vrouwen aan Zet van RG Consult, in opdracht van de gemeente Den Haag.

In totaal zijn 38 projecten ingezonden voor deze eenentwintigste editie van de preventieprijs.

De Hein Roethofprijs is in 1986 ingesteld door het ministerie van Justitie en wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen. De organisatie is in handen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in Utrecht. De prijs, die bestaat uit een bedrag van EUR 20.000 en een beeldhouwwerkje, wordt op 22 oktober uitgereikt door minister Hirsch Ballin van Justitie. De genomineerde projecten ontvangen elk een bedrag van EUR 5000.

Respect in de Wijk
Het project Respect in de Wijk heeft zeven deelprojecten, waarvan het project Geld voor geen Geweld het belangrijkste is. Het richt zich op de jongeren in de wijk die vernielingen aanrichten en graffiti aanbrengen. In het jongerencentrum en op de scholen hangen vier geweldsmeters, die per kwartaal bijgewerkt worden en waarop wordt aangegeven hoeveel de jongeren hebben verdiend doordat ze geen vernielingen in de openbare ruimte hebben gepleegd. Door jongeren bewust te maken van het feit wat het kost wanneer ze iets vernielen, leren ze ook om te gaan met hun eigen leefomgeving. Naast ze bewust te maken is het belonen van de jongeren erg belangrijk. De helft van het geld dat bespaard wordt komt ten goede aan de jongeren. De jongeren bepalen zelf waaraan het geld wordt besteed. Dat kan een speeltoestel zijn, of een activiteit.

Buurtpreventie Bolnes
Begin 2000 daalde de veiligheid in de Ridderkerkse wijk Bolnes in een hoog tempo door een snel toenemende criminaliteit. In 2002 is Buurtpreventie Bolnes gestart als project met circa 35 bewoners die in samenwerking met de buurtagent de problemen wilden aanpakken en niet langer wilden afwachten. Dat aantal is inmiddels gegroeid tot 170. Meer dan 160 hiervan zijn bij toerbeurt, overdag, 's avonds en 's nachts als koppel en door speciale kleding zeer goed waarneembaar, door de wijk aan het surveilleren. Verdere activiteiten van buurtpreventie Bolnes bestaan uit speciale acties, zoals de verkeersproblematiek rond de scholen, het organiseren van infomiddagen of avonden, het organiseren van wijkgerichte evenementen zoals rommelmarkt en kerstborrel, het verlichten van achterpaden en buurtpreventie op het bedrijventerrein de Boelewerf. Behalve het terugdringen van criminaliteit richt het project zich op het versterken van het veiligheidsgevoel in Bolnes en het vergroten van de sociale cohesie in de wijk. De behaalde resultaten zijn positief.

Nachtwacht
Ook in het project Nachtwacht uit Lopik waren het de bewoners die het initiatief namen om de nachtelijke overlast van bezoekers van de discotheek in het centrum aan te pakken. Ze waren de vernielingen, geluidsoverlast en vervuiling door jongeren, vaak onder invloed van drank en/of drugs, zat. In gesprek met de gemeente hierover kwam bij de bewoners het idee om zélf toezicht te gaan houden in de nacht van zaterdag op zondag om de overlast tegen te gaan. Bij de start van Nachtwacht in oktober 2006 waren er 15 vrijwilligers die tussen 01.00 uur en 05.00 uur surveilleren rondom de discotheek en langs een uitlooproute. Het aantal vrijwilligers is inmiddels verdubbeld. Elke groep heeft een coördinator die de planning maakt en als aanspreekpunt fungeert voor de vrijwilligers enerzijds en gemeente en politie anderzijds. De nachtwachters hebben een training geweldsbeheersing, en verzekering en een eigen telefoonlijn gekregen. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de taken en verantwoordelijkheden van de betrokken partijen. Ook zijn er folders gemaakt om bewoners te informeren over de Nachtwacht en is er een horecaoverleg gestart onder voorzitterschap van de burgemeester, om afstemming tussen alle partijen te bereiken. Sinds de Nachtwacht surveilleert ervaren bewoners minder overlast van het uitgaanspubliek. Ook de jongeren waarderen het toezicht en de opvang door de Nachtwacht.

Vrouwen aan Zet
Bij de uitvoering van de gemeentelijke hotspotaanpak op en rondom de Delftselaan in Den Haag (Schilderswijk) wordt door wijkagenten en onderwijzers gesignaleerd dat jonge kinderen betrokken zijn bij overlastgevende en mogelijk criminele activiteiten van de oudere jeugd. Mede vanwege het ontbreken van sociale controle wordt negatief gedrag bij de jeugd (tot dertien jaar) in de hand gewerkt. Ook moeders zijn bezorgd. Zij geven aan dat zij weinig zicht hebben op wat hun kind op straat doet en met wie het omgaat. Vanuit de (voornamelijk Marokkaanse) moeders ontstaat het initiatief om een groep te vormen die zich nadrukkelijker gaat bemoeien met het gedrag van hun kinderen op straat. Die bemoeienis bestaat deels uit het in gesprek gaan met kinderen en hun ouders over gewenst en ongewenst gedrag, en deels uit het begeleiden van de kinderen naar bestaande en zonodig nieuwe sociaal-culturele en sportactiviteiten. Voor zij zover zijn wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de sociale en communicatieve vaardigheden van de afzonderlijke deelneemsters en aan de vorming van zelfstandige groepen van moeders. Inmiddels functioneren er drie groepen met een vaste kern van tien tot twaalf moeders in de wijk. Zij ontwikkelen zich in toenemende mate tot aanspreekpunt en vraagbaak voor andere moeders uit de wijk.

Jury
De onafhankelijke jury van de Hein Roethofprijs bestaat uit mevrouw M. Christophe van de Nederlandse Politie Academie, de heer J. van der Tak, burgemeester van de gemeente Westland, de heer A. Westerman van het Verbond van Verzekeraars en de heer F. Sissing, presentator van het AVRO-programma Opsporing Verzocht. Voorzitter van de jury is de heer G. Bruinsma, directeur van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, tevens hoogleraar Criminologie.