Ingezonden persbericht


Persberichten

Nederlandse caravanpark neemt nog steeds toe

Publicatiedatum: 18-09-2007

Persbericht
Utrecht, 18 september 2007

Trends in kampeerbranche: duurzame materialen, nog meer luxe en comfort, gebruiksgemak

''Het totale caravanpark neemt nog steeds toe en bedraagt inmiddels zo'n 470.000 stuks. Gemeten over een lange reeks van jaren heeft ons land met een gemiddeld jaarlijks aantal van 17.000 verkochte nieuwe caravans één van de grootste, zoniet de grootste, caravandichtheid van Europa. Dit cijfer had nog hoger kunnen uitvallen als het aankoopgedrag, zoals vorig jaar, niet negatief was beïnvloed door onzekerheden rondom de pensioenen en de introductie van het nieuwe ziektekostenstelsel'', aldus drs. L.A. de Winkel, voorzitter van de adviescommissie Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2007 en van de Nederlandse Vereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie (KCJ). ''In een van de voorgaande jaren bedroeg de registratie van het aantal caravans ruim 21.000 exemplaren, uitzonderlijk veel, waarbij overigens zij opgemerkt dat in dat aantal ongeveer 2.500 caravans waren begrepen die extra waren verkocht naar aanleiding van hagelschade''. De Winkel voorziet in het komende jaar verder herstel voor de toercaravan en een doorgaande groei van de kampeerautoverkopen, onder meer mede afhankelijk van de BPM-situatie en een stabilisering van de stacaravan- en de vouwwagenmarkt. Deze actuele brancheontwikkelingen werden bekendgemaakt tijdens de persconferentie over de komende Kampeer & Caravan Jaarbeurs die de KCI jaarlijks in samenwerking met VNU Exhibitions organiseert.

80 km
De KCI-voorzitter ging in zijn inleiding niet voorbij aan de actuele discussie in ons land over de maximum snelheid op autowegen van auto's met caravans, die op dit moment 80 km bedraagt. ''Deze discussie verloopt moeizaam. Langzamerhand zijn zowel de politiek, maatschappelijke organisaties, de beleidsmakers en alle belangenbehartigers het met elkaar eens om de maximum snelheid te verhogen. Zoals bekend is de branche voorstander van een verhoging naar 100 km per uur, gebaseerd op de technische mogelijkheden, wetgeving in de landen om ons heen, een betere verkeersdoorstroming en dus ook veiligheid. Naar nu blijkt is het de minister die het liever ''bij het oude wil laten''. De Winkel, getergd: '''hoezo ''luisteren naar'' als bewindspersoon en ''er wat mee doen''.

Positieve ontwikkeling
Terugkomend op de marktsituatie meent De Winkel dat er voldoende redenen zijn om niet te twijfelen aan een verdere positieve ontwikkeling van de branche, mede ingegeven door een recent onderzoek van het Nederlands Research Instituut voor Toerisme. Het NRIT becijferde dat tot en met 2010 het totaal aantal vakanties van Nederlanders met 1,8% per jaar zal toenemen. Vooral lange vakanties vanaf vier overnachtingen zullen van de groei profiteren met naar verwachting een jaarlijkse toename van 2,8%.

Camping populair
De Winkel: ''In Nederland wordt sinds jaar en dag een belangrijk deel van de lange en korte vakanties in seizoensrecreatieve logiesvormen doorgebracht. Daarbij is vooral het verblijf op de camping populair met als meest populaire kampeermiddel de caravan of vouwwagen.

Jongeren
Ook de verkopen van toercaravans van particulier naar particulier spreken duidelijke taal. Jaarlijks wisselen ongeveer zo'n 35.000 caravans van eigenaar. Opmerkelijk daarbij is dat er van dit aantal circa 20.000 worden gekocht door mensen tussen de 26 en 45 jaar. ''De laatste maanden komen bij onze dealerbedrijven veel orders binnen voor zowel nieuwe als gebruikte kampeermiddelen. Met name de showrooms van dealers worden door veel jonge gezinnen bezocht. Ook een korte rondgang langs diverse instellingen en personen leert dat nogal wat jongeren onder de 30 jaar kampeervakanties houden."

Belangrijk aandeel
De Europese markt voor caravans en kampeerauto's maakt sedert 2001 een gestage groei door. Vorig jaar was voor de verkoop van nieuwe caravans en kampeerauto's in Europa een recordjaar met 119.535 nieuwe caravans en 90.438 kampeerauto's, een stijging met bijna 3%. Het aantal verkochte kampeerauto's nam ten opzichte van 2005 met bijna 9% toe terwijl het aantal verkochte caravans met 1% daalde. Met bijna 17.000 nieuwe caravans had Nederland hierin een belangrijk aandeel. Tot en met augustus dit jaar zijn alweer bijna 13.000 nieuwe caravans verkocht.

Kampeerauto's
''In tegenstelling tot caravans neemt Nederland met de verkoop van kampeerauto's, ondanks de stijgende verkopen, in Europa een bescheiden plaats in. Ongetwijfeld zal afschaffing van de BPM leiden tot nog betere verkoopresultaten'', verwacht De Winkel. De verkoop van kampeerauto's in Nederland is in de periode januari tot en met augustus met maar liefst 11% gestegen. Tot en met augustus zijn er 1321 nieuwe kampeerauto's verkocht ten opzichte van 1189 vorig jaar. ''Ook de belangstelling voor vouwwagens, tenttrailers en stacaravans is nog steeds aanwezig. In verband met het ontbreken van een registratiesysteem wordt geschat dat er jaarlijks 2.500 nieuwe stacaravans worden verkocht en ca. 3.500 vouwwagens/tenttrailers''.

Recycling
Naast het omvangrijke caravanpark van 470.000 eenheden zijn in ons land 150.000 vouwwagens in gebruik, 200.000 stacaravans en 45.000 kampeerauto's; in totaal een kleine 900.000 eenheden. ''Opmerkelijk is dat recycling van bijvoorbeeld caravans aan het eind van de levensduur in Nederland niet aan de orde is. Deze caravans blijken voor het buitenland nog steeds aantrekkelijk en worden derhalve geëxporteerd''.

Productontwikkeling
''Bij productontwikkeling komt voor fabrikanten van kampeermiddelen telkens het keuzeprobleem te voorschijn waar het gaat om technische vooruitgang versus de prijs van het product evenals vormgeving versus marktacceptatie. Enerzijds verwacht de consument elk jaar productvernieuwing en anderzijds wil de bezitter gevrijwaard blijven van (te) snelle veroudering van zijn kampeermiddel''.

Veel nieuws
''Toch is er dit jaar weer veel nieuws te zien op het gebied van design, techniek en gebruiksgemak/comfort. Denk hierbij aan: audiovisuele zaken, remtechniek, klimaatbeheersing, en veiligheid. In veel gevallen is het gewicht van de caravan of kampeerauto door de toevoeging van deze voorzieningen respectievelijk accessoires niet toegenomen door de toepassing van lichtere materialen''.

Innovaties
Op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2007 zal de variëteit aan producten, diensten en innovaties groot zijn. De meest uiteenlopende modellen tourcaravans, kampeerauto's, vouwwagens, tenttrailers zullen overzichtelijk worden opgesteld, evenals (voor)tenten, onderdelen, accessoires en tal van andere kampeerartikelen. Ook zal er volop informatie te vinden zijn over verzekeringen, belastingen, toerisme en recreatie in binnen- en buitenland.

Belangrijke trends
Als belangrijke trends bij dit aanbod signaleert De Winkel verdergaand gebruik van duurzame materialen voor alle kampeermiddelen en kampeervoertuigen. Nog meer luxe en comfort. Geavanceerde aircosystemen, grotere koelkasten en moderne en uitgebreide keukenuitrustingen. Ook ruimschoots aandacht voor het slaapcomfort, onder meer vaste bedden, gebruik van lattenbodems en volwaardige matrassen, snelle en eenvoudige opzetsystemen bij (voor)tenten en vouwwagens.

Vrouwen
''Alle kampeermiddelen hebben een moderne uitstraling, zowel interieur als exterieur, onder meer door inschakeling van industrieel ontwerpers. Absolute primeurs zijn enkele door vrouwen ontworpen caravans'', aldus De Winkel.

De Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2007 wordt gehouden van donderdag 18 tot en met woensdag 24 oktober in Jaarbeurs Utrecht. Zie: www.kampeercaravanjaarbeurs.nl.

-.-.-.-.-.-

Noot voor de redactie (