KNHS


Ondernemerscongres onderstreept trend
17 september 2007
Ron Pool

DEURNE - Dat het Ondernemerscongres voor hippische ondernemers ongekend populair is bleek weer eens tijdens de editie van vrijdag 14 september jongstleden. De overweldigende belangstelling lijkt het gevolg van een trend in hippisch Nederland: een groeiende behoefte aan professionalisering.

Het Ondernemerscongres, dat jaarlijks plaatsvindt op de vrijdag van het Horse Event in Deurne, wordt georganiseerd door Academy Bartels, in samenwerking met de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS). Het congres was twee weken voor aanvang al volledig volgeboekt. Het thema van dit jaar was Prijs en Kwaliteit, een onderwerp waaraan de verschillende sprekers op uiteenlopende manieren invulling gaven. De sprekers, afkomstig uit tal van vakgebieden, wezen meer dan eens op de ongekende kansen die er liggen voor diegene die bereid is om de gebaande paden van het ondernemen te verlaten. Vaak blijkt er namelijk veel te leren van ervaringen uit andere vakgebieden.

Sprekers uit de eigen branche waren onder andere vierspanmenner en ondernemer IJsbrand Chardon en paardenfluisteraar Monty Roberts. Een ander zwaargewicht was Secretaris Generaal André van der Zande van het ministerie van LNV. Ook Henkjan Smits, bij het grote publiek bekend geworden door zijn rol als juryvoorzitter van televisieprogramma Idols, zorgde voor een inspirerende bijdrage. Hij wees de aanwezigen op geestige en originele wijze op de uitdaging voor een ondernemer zijn talenten op de juiste manier aan te spreken. Smits wees daarbij vooral op het belang van een balans tussen zijn en schijn, ofwel tussen de identiteit en het imago van een organisatie.

Hoogtepunt van het congres was de bekendmaking van de Hippische Ondernemer van het Jaar 2007. Winnaar Ron Pool van FNRS Manege Lies Beuker was zichtbaar geëmotioneerd. Pool: Natuurlijk is zon prijs geen doel op zich, maar dat neemt niet weg dat je dag en nacht met hart en ziel werkt aan een mooi bedrijf. Dat je moeite dan op deze manier wordt beloond, is een geweldige opsteker.

Wilfred Franken, directeur van de FNRS, was na afloop van het congres zeer te spreken over de kentering die hij bespeurt onder de ondernemers. Het is zeer hoopgevend om te zien dat de ondernemers hongerig zijn naar kennis die hen kan helpen om verder te professionaliseren. In een branche die van oudsher niet vooroploopt als het gaat om vernieuwing, is het juist zo belangrijk met elkaar in gesprek te blijven en open te staan voor elkaars ervaringen. Ook de zienswijzen van toppers uit andere branches kunnen daarbij erg verhelderend werken. Ik merk ook dat men er steeds meer van doordrongen raakt dat er nog veel winst te behalen is.