Ingezonden persbericht


Onduidelijkheid over ontslagrecht overschaduwt Miljoenennota

CNV positief over investeringen in toekomst van samenleving

Het CNV vindt de hoofdlijn in de Miljoenennota 2008 een flinke stap in de goede richting. Na drie kabinetten Balkenende is een trendbreuk waarneembaar. "Het CNV pleit al jaren voor meer te investeren in de toekomst van de Nederland. Na jarenlange saneringen, lijkt het kabinet dat nu ook te doen", aldus CNV-voorzitter René Paas. Of Balkenende IV de lakmoesproef doorstaat hangt voor het CNV af van de voorstellen van minister Donner om het ontslagrecht aan te passen. Die aanpassingen zouden "een vieze haar in de soep zijn".

Volgens het CNV neemt het kabinet terecht maatregelen om arbeid goedkoper en aantrekkelijker te maken en tegelijkertijd consumeren duurder. Er wordt geïnvesteerd in onderwijs, in milieu en in kansen voor mensen die moeilijk aan werk komen. Ook in de vorm van banen, zoals tijdens de participatietop is afgesproken. Het CNV begrijpt dat alle maatregelen gevolgen hebben voor de koopkrachtontwikkeling, maar de rekening doorschuiven naar volgende generaties vindt Paas 'onverantwoord'. "Ik zou het mijn kinderen niet kunnen uitleggen."

Sterkste schouders dragen zwaarste lasten

Het CNV moet de gevolgen van de plannen voor de koopkracht nog goed bestuderen, maar het ziet er naar uit dat niemand er in 2008 op achteruit gaat. Het kabinet lijkt er vooralsnog goed in te slagen de pijn eerlijk te verdelen: de lage inkomens worden ontzien. "Dat is wel eens anders geweest", aldus Paas.

Een trendbreuk is waarneembaar als het gaat om de aanpak van topinkomens. Het CNV is positief over maatregelen die hogere inkomens naar draagkracht laat bijdragen aan de collectieve voorzieningen door veranderingen in het huurwaardeforfait en de maximering van de pensioenaftrek. Dit zijn goede stappen op weg naar een evenwichtiger inkomensverdeling.

Ontslagrecht smet op kabinetsplannen

De kabinetsvoorstellen zijn over het algemeen stappen in de goede richting.

Het is daarom teleurstellend dat het kabinet deze eerste Miljoenennota laat

overschaduwen door de ontslagrechtvoorstellen van de minister van Sociale

Zaken. Paas vindt dat de ontslagplannen het totale beeld bederven. "Het is geen slechte soep, maar er zit een vieze haar in."

Voor nadere informatie

Jos Stuart, hoofd Communicatie CNV Vakcentrale, 06 - 53 202 891

CNV VAKCENTRALE

CNV... Omdat het mensen raakt