Gemeente Hilversum

Jongeren aan Zet in de ouderenzorg

17 september 2007
Dertig jongeren werkervaring laten opdoen in de ouderenzorg, teneinde hun kans op een baan of een beroepsopleiding te vergroten. Dat is de ambitie van het convenant dat vertegenwoordigers van de gemeenten Hilversum, Bussum en de Vivium Zorggroep en Stichting Hilverzorg op 19 september van hun handtekening voorzien. Hilversum neemt twintig werkervaringsplaatsen voor zijn rekening.

Het convenant is onderdeel van het project
Jongeren aan Zet in de ouderenzorg (JAZO) dat jongeren zonder startkwalificatie een kans biedt om kennis te maken met de ouderenzorg èn hun talenten op dat punt. Werkgevers op hun beurt krijgen binnen het project de kans om jonge talenten op te sporen en te benutten. Jongeren aan Zet richt zich op drie groepen schoolgaande en werkloze jongeren tussen de 18 en 27: thuiszitters, voortijdig schoolverlaters en uitkeringsgerechtigden. WisselWerk, een samenwerkingsverband van CWI, Sociale Zaken en UWV, traceert en selecteert de jongeren en meldt ze aan. Regionaal zijn de werkgevers Vivium Zorggroep en Hilverzorg bij het project betrokken. Zij willen dertig jongeren uit de regio van een startkwalificatie voorzien. De zorginstellingen stellen diverse functies beschikbaar om gedurende zes maanden werkervaring op te doen.

Persoonlijke ontwikkeling
Het programma bestaat uit twee opeenvolgende stages van drie maanden, op twee verschillende locaties. Halverwege het traject wordt bekeken of een volgende stageperiode van drie maanden nodig is. Per stage leren de jongeren alle aspecten van het werken in de ouderenzorg kennen. Verder zijn er theorielessen en talentenworkshops De jongere moet vier dagen per week beschikbaar zijn, waarvan drie dagen op de stageplek. De vierde dag kan hij of zij aan zichzelf werken in de vorm van intervisie, themabijeenkomsten, werkboek en portfolio. De jongeren zijn zelf in belangrijke mate verantwoordelijk voor hun persoonlijke ontwikkeling. Past het werk onvoldoende, dan wordt naar een andere plek gezocht. Zonodig kunnen de jongeren gebruik maken van facititeiten als kinderopvang of reiskosten. Tijdens de stageperiode krijgen de jongeren intensieve begeleiding van de zorginstelling. Om de jongeren goed te kunnen beoordelen, krijgen begeleiders en leidinggevenden een leertraject aangeboden.

Toekomstperspectief
Na het traject zijn er diverse mogelijkheden, zoals een baan in de ouderenzorg, een leerwerkbaan (BBL) in de ouderenzorg, een (leerwerk)baan in een andere branche of (weer) terug naar school (BOL). Twaalf jongeren nemen inmiddels al deel aan dit project.