Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

18-09-2007

EASAC pleit voor betere evaluatie en coördinatie om verspreiding van infectieziekten te voorkomen
In een vandaag uitgebracht statement roept de European Academies Science Advisory Council (EASAC) de lidstaten van de Europese Unie op de gezondheidszorg en behandelprocedures voor migranten die de EU binnenkomen, beter te evalueren en onderling te coördineren om zodoende de verspreiding van infectieziekten te voorkomen. EU-beleidmakers hebben tot nu toe weinig aandacht besteed aan het probleem van verspreiding van infectieziekten door migranten. Onderzoek en beleid vragen om betere verzameling van epidemiologische data, verhoogde implementatie van goede screeningsystemen en het vaststellen van mechanismen voor toegang tot gezondheidszorg. EASAC adviseert in het statement verdere discussie over dit probleem, als onderdeel van het prioriteitenprogramma van het Portugese EU-presidentschap, met als doel standaardprotocollen te ontwikkelen voor testen op infectieziekten en de gezondheidszorg.

De EASAC is een samenwerkingsverband van de nationale academies van wetenschap van de EU-lidstaten. De EASAC adviseert beleidsmakers (politici en beleidsvormende instituten) over de wetenschappelijke kanten van beleid, met als doel wetenschap een plaats te geven in dat beleid. De KNAW is lid van EASAC.

Lees hier het volledige persbericht

EASAC - the European Academies Science Advisory Council - is made up of the national science academies of the EU member states to enable them to collaborate with each other in providing advice to European policy-makers.