Nog meer verzekeraars vergoeden Lucentis(R) bij Oogheelkunde Zonnestraal

18/09/2007 10:55



Oogheelkunde Zonnestraal



Overeenkomst tussen Oogheelkunde Zonnestraal en Achmea Zorg, Multizorg, CZ en OZ Nog meer verzekeraars vergoeden behandeling natte maculadegeneratie met Lucentis(R) bij Oogheelkunde Zonnestraal

De overeenkomst tussen Oogheelkunde Zonnestraal en Agis Zorgverzekeringen, voor de vergoeding van het geneesmiddel Lucentis(R), heeft vanuit het hele land tot een storm van reacties geleid. Voortaan vergoeden ook Achmea Zorg, Multizorg, CZ en OZ de behandeling door Oogheelkunde Zonnestraal.

Lucentis(R) maakt behandeling mogelijk van natte maculadegeneratie, de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid onder vijftigplussers. Na Agis Zorgverzekeringen hebben nu ook de volgende zorgverzekeraars een overeenkomst gesloten met Oogheelkunde Zonnestraal voor vergoeding van het nieuwe geneesmiddel: Zorgverzekeraar Achmea Zorg met bijbehorende labels
Zorgverzekeraar Multizorg met bijbehorende labels
CZ en OZ

Onder Achmea Zorg vallen de volgende labels: Zilveren Kruis Achmea, DVZ, OMS, SBZ, Groene Land PWZ, Interpolis, OZF, Avéro Achmea. Onder Multizorg vallen de volgende labels: ONVZ, AEGON, Nationale Nederlanden, VVAA, Nedasco (Nedasco-ONVZ, Nedasco-Goed in Zorg, Nedasco-De Amersfoortse) Fortis (De Amersfoortse, Fortis ASR), DSW (DSW, SR), PNO Ziektekosten.

Lucentis(R)
Lucentis(R) is opgenomen in de lijst van dure geneesmiddelen en werd tot op heden slechts in uitzonderlijke gevallen toegepast en vergoed. Veel patiënten waren dan ook genoodzaakt voor deze behandeling uit te wijken naar het buitenland. Maculadegeneratie wordt veroorzaakt door een afbraak van het meest lichtgevoelige plekje van het netvlies, de gele vlek of macula genoemd. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid bij vijftigplussers. Er zijn twee vormen maculadegeneratie, een droge en een zogenoemde natte vorm. In de natte vorm wordt het gezichtsvermogen aangetast door lekkende bloedvaatjes achter het netvlies, waarna littekenweefsel achterblijft. Het gezichtsvermogen is op de plaats van het littekenweefsel ernstig verstoord. Dit proces kan zeer snel verlopen, binnen enkele weken. Voor de patiënt zijn de symptomen merkbaar als beeldvertekening: rechte lijnen van bijvoorbeeld een tegelvloer in de badkamer vertonen plotseling krommingen. Behandeling met Lucentis(R) is uitsluitend succesvol toe te passen bij patiënten waarvan de natte maculadegeneratie zich in een beginstadium bevindt.

Oogheelkunde Zonnestraal
Oogheelkunde Zonnestraal en het AMC werken samen bij de behandeling van patiënten met maculadegeneratie. De behandelingen met het geregistreerde geneesmiddel Lucentis(R) zullen plaatsvinden in het Macula Expertise Centrum in de vestigingen van Oogheelkunde Zonnestraal in Hilversum en Lelystad, bereikbaar onder telefoonnummer 08 88 77 77 77.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie.