Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Strengere aanpak crossen in natuurgebieden

Nunspeet, 18-09-2007 o De politie in Nunspeet gaat de komende maanden streng toezicht houden op het illegaal crossen met motoren in de natuurgebieden op de Noordwest-Veluwe. Het toezicht dat al eerder samen met Boas (het Groene Netwerk Veluwe) en de Koninklijke Marechaussee werd ingezet zal ook in de toekomst een gezamenlijke inspanning blijven. De politie zal daarbij - zo mogelijk - ook gebruik maken van een politiehelikopter om eventueel een vluchtende crosser te kunnen volgen en aan te houden.

De officier van justitie van het Functioneel Parket in Zwolle, heeft besloten de boetes voor illegaal crossen te verhogen tot 500,- en dat ook bij een eerste keer, dat de overtreding geconstateerd wordt, de crossmotor in beslag genomen dient te worden.

Gevaar, schade en overlast De politiechef van Nunspeet, Peter Cnossen, legt uit, dat het illegale crossen een groeiend probleem is. Met name uit de gebieden rond Nunspeet komen regelmatig klachten binnen van wandelaars en natuurliefhebbers die in de bossen en op de heide geconfronteerd worden met crossmotoren. Toezichthouders (boas) zien en horen regelmatig illegale crossers in de natuurgebieden en constateren daarbij dat met name het grofwild wordt verstoord in hun leefritme. De dieren komen overdag uit hun dekking, rennen de doorgaande openbare wegen over, waardoor het wegverkeer onnodig in gevaar wordt gebracht. Ook voor fietsers, ruiters en amazones te paard is er naast lawaaioverlast ook een reëel gevaar voor ongevallen, daar hebben we helaas wel een voorbeeld van, aldus teamchef Cnossen.

Ernstig ongeval In maart 2006 liep een vrouw te paard op de Vierhoutense Heide ernstig letsel op toen haar paard schrok van een drietal illegale crossers en op hol sloeg. De vrouw werd in het ziekenhuis opgenomen, het herstel heeft maandenlang geduurd, maar heeft blijvend een groot deel van haar gezichtsvermogen verloren. De crossers zijn weggereden en hebben zich ondanks oproepen in de media nooit gemeld.

Dagje crossen De illegale crossers komen overal vandaan. Uit de gemeente Nunspeet, maar ook elders uit het land. De toezichthoudende Boas (Buitengewone Opsporingsambtenaren) hebben ook al eens crossende mannen met trikes en quads aangetroffen. Zij hadden hun drie- en vierwielers gehuurd om een dagje door de Veluwse bossen te crossen.

Helikopter Bij een uitgebreide controle in april van dit jaar werd een motorcrosser uit Elspeet betrapt. Hij probeerde weg te komen maar met de politiehelikopter die bij deze controle ook beschikbaar was, kon de motorrijder worden gevolgd en toen hij op het erf bij zijn woning was zette de heli de landing in en kon de meevliegende wijkagent de man bekeuren en de crossmotor in beslag nemen. Uiteraard waren tegelijkertijd controlerende ambtenaren uit het bosgebied per telefoon bijgepraat en naar de woning gereden.

Verbeurd verklaren Peter Cnossen heeft de problematiek van het crossen aangekaart bij de officier van justitie Sieb Buist. De man die op het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie in Zwolle, onder meer verantwoordelijk is voor de justitiële vervolging van overtredingen op grond van de Flora- en Faunawet. Sieb Buist: Hier op het Functioneel Parket heb ik de aangedragen problemen van de illegale crossers bestudeerd en besproken. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we de overtreders wanneer ze door de politie zijn bekeurd, in ieder geval gaan vervolgen op grond van de Flora- en Faunawet. Ook bij de eerste keer dat iemand illegaal crost, mag de politie het crossvoertuig in beslag nemen. Vervolgens zullen wij hier op het parket een boete opleggen van minstens 500,- en een nadere beslissing over de in beslaggenomen crossmotor nemen.

Mocht iemand voor de tweede keer worden bekeurd (bijvoorbeeld met een andere crossvoertuig), dan is die man of vrouw dat voertuig definitief kwijt. In dat geval zullen wij die bestuurder direct dagvaarden en bij de rechter eisen dat naast een boete het voertuig verbeurd verklaard zal worden. Als de rechter dan akkoord gaat, is de overtreder zijn crossmotor definitief kwijt.