'Tussen aangifte en zaak; een referentiekader voor het aangifteproces'

18/09/2007 11:15



Het Programma Politie en Wetenschap



Rapport 'Tussen aangifte en zaak; een referentiekader voor het aangifteproces', nieuwe uitgave in de reeks Politiekunde van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.

Het doen van aangifte vormt een van de belangrijkste contactmomenten van burgers met de politie. Ervaringen ermee zijn sterk bepalend voor de tevredenheid van burgers over het optreden van de politie. Tegelijk vormt de opname van aangifte het startpunt van vele, belangrijke operationele politieprocessen, zoals het registreren van criminele feiten en vervolgens opsporen van mogelijke daders. Dat maakt de afhandeling van aangiften tot een vitaal bedrijfsvoeringsproces in de regiopolitiekorpsen. Dat goed te organiseren heeft dan ook hoge prioriteit bij de politie. Niettemin blijkt het in de praktijk niet zo eenvoudig de afhandeling van aangiften zo te organiseren dat zo goed mogelijk tegemoet gekomen wordt aan zowel de behoeften en verwachtingen van aangevers (burgers) als het belang van de organisatie zelf. De studie geeft inzicht in de basiseisen waaraan de aangifte opname moet voldoen en hoe de afhandeling ervan het beste georganiseerd kan worden. Die eisen zijn mede gebaseerd op de uitkomsten van de vele onderzoeken die de afgelopen jaren zijn verricht naar de ervaringen en tevredenheid van burgers met het doen van aangifte en de wijze waarop dat proces is georganiseerd en verloopt binnen korpsen. Het rapport biedt daarmee korpsen een zeer nuttig en compleet referentiekader voor de beoordeling en - toekomstige - vormgeving van het aangifteproces.

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de studie die in opdracht van het Programma Politie en Wetenschap is uitgevoerd door Twynstra Gudde, Adviseurs en Managers in Amersfoort. Het rapport is vrijdag jl. aangeboden op een landelijke studieochtend voor de politiepraktijk aan korpschef Wim van Vemde van het regiokorps Gooi & Vechtstreek als vertegenwoordiger van de Raad van Hoofdcommissarissen.

Het onderzoeksrapport is uitgegeven in de reeks Politiekunde van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap, een zelfstandig onderdeel van het kenniscentrum van de Politieacademie. Politie en Wetenschap is in mei 1999 ingesteld om het wetenschappelijk onderzoek en de kennisontwikkeling op het gebied van politie en veiligheid te stimuleren en tevens een impuls te geven aan een betere benutting van onderzoeksresultaten in politiepraktijk en opleiding. Daartoe is een meerjarig onderzoeksprogramma ontwikkeld. De uitvoering van dit programma geschiedt onder leiding van de directeur van het programmabureau, G.C.K. Vlek.

Nadere informatie kan worden verkregen:

Van de zijde van de onderzoekers:

- drs. W. Landman tel 033-4677777

Van de zijde van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap :
- Frits Vlek tel. 055 - 5397215 of 06 - 22778644

Persexemplaren van het rapport zijn te verkrijgen bij de uitgever: Elsevier Overheid in Den Haag of de Politieacademie in Apeldoorn (locatie de Kleiberg).

'Tussen aangifte en zaak. Een referentiekader voor het aangifteproces'. W. Landman, L.A.J. Schoenmakers en F. van der Laan (Twynstra Gudde Adviseurs en Managers, Amersfoort), Politiekunde 15 (Den Haag, Elsevier Overheid/Apeldoorn, Politie en Wetenschap) 2007