Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen en Kouchner: 'Situatie Iran zorgelijk'

17 sep 2007 | Minister Verhagen en zijn Franse collega Kouchner uitten vandaag in Parijs hun zorg over het nucleaire programma van Iran. Verhagen en Kouchner
Verhagen en Kouchner

De ministers spraken over Iran tijdens het bezoek van Verhagen (Buitenlandse Zaken) aan Kouchner. Zowel Kouchner als Verhagen noemde de situatie aangaande het nucleaire programma van Iran zorgelijk. "Nederland volgt een tweesporenbeleid. Aan de ene kant blijven we de dialoog aangaan met Iran, anderzijds zullen we sancties treffen als Iran de internationale normen overschrijdt", aldus minister Verhagen. Nederland heeft een sterke voorkeur voor sancties in VN-verband. Indien dat niet kan, moet de Europese Unie kijken naar mogelijkheden om sancties aan te scherpen, samen met de Verenigde Staten en andere gelijkgestemde landen als Japan en Australië.

Beide ministers zijn tevreden over de vorderingen die worden gemaakt op het terrein van het herzieningsverdrag voor de Europese Unie. Verhagen vindt de Franse suggestie om een commissie van wijzen op te richten, om van gedachten te wisselen over de toekomst van Europa, interessant. Verhagen en Kouchner bespraken ook andere internationale kwesties als Kosovo, Sudan, Afghanistan en Irak. Het bezoek van Verhagen aan Kouchner, bedoeld als nadere kennismaking, verliep in een goede sfeer.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl