Gemeente Lingewaard


Rondetafelbijeenkomst wordt Politieke Avond
Om burgers meer te betrekken bij het gemeentelijk beleid is vorig jaar
- bij wijze van proef - een wijziging in de vergaderwijze ingevoerd. Van commissies die de gemeenteraad adviseerden over aan de raad voor te leggen voorstellen, zijn we overgegaan naar
rondetafelbijeenkomsten, waar het boven tafel krijgen van alle informatie over een raadsvoorstel het doel was. In tegenstelling tot bij de commissievergaderingen konden burgers nu bij elk onderwerp van de agenda hun stem laten horen en hiervoor aan de vergadertafel worden uitgenodigd. Niet alleen maar inspreken bij het spreekrecht aan het begin van de vergadering, maar meepraten bij het onderwerp zelf.

Voor de vertegenwoordigers van de politiek maakt deze directe betrokkenheid van burgers en andere belanghebbenden of belangstellenden de behandeling van een onderwerp meer compleet. Immers, zo kan het draagvlak van de voorliggende raadsvoorstellen bij de inwoners beter worden getoetst en meer inhoud krijgen. Echter, de deelname van de bevolking was selectief en afhankelijk van het aan de orde zijnde onderwerp. Dat is de reden dat de raad zich heeft gebogen over mogelijkheden om de burgerparticipatie in combinatie met hun volksvertegenwoordigende taak nog beter tot uitdrukking te laten komen. Dat heeft geleid tot een kleine wijziging in de opzet van de rondetafelbijeenkomsten. Om die vernieuwing duidelijk naar buiten toe te zichtbaar te maken heeft de nieuwe structuur ook een nieuwe naam gekregen: Politieke Avond.

Wat gebeurt er op de Politieke Avond?
Door de vergadertijd efficiënter in te delen, kan de behandeling van alle raadsvoorstellen in één Politieke Avond plaatsvinden. Voorheen gebeurde dat op drie verschillende avonden. Het voornaamste doel van de Politieke Avond is, om in naast elkaar lopende vergaderingen (één van de cluster bestuur en welzijn en één van de cluster ruimte) in twee aparte zalen, de vergaderingen van de gemeenteraad c.q. de behandeling van raadsvoorstellen voor te bereiden. Bij die voorbereiding gaat het om het verzamelen van informatie (zoals in de rondetafelbijeenkomsten gebeurde), maar ook met de mogelijkheid voor de politiek om door middel van voorlopige standpuntuitwisseling bij elkaar af te tasten in welke richting de andere fracties denken over de voorliggende voorstellen. Geen debat of meningsvorming, maar het richting geven aan elkaar. De meningsvorming en de aansluitende besluitvorming gebeurt in de raadsvergadering door de raadsleden.

Wie zitten er aan tafel?
De deelnemers aan de Politieke Avond zijn raadsleden en een aantal door elke fractie aangewezen burgerleden uit hun achterban. Per onderwerp zitten voor elke fractie maximaal twee vertegenwoordigers aan tafel. Daarnaast zitten, normaal gesproken, ook de betrokken portefeuillehouder, betrokken ambtenaren en uitgenodigde belanghebbenden aan tafel. Ook kunnen, zoals hierboven al aangegeven, burgers bij elk onderwerp meepraten en hiervoor zelfs aan tafel worden uitgenodigd. De beide clusters tijdens de Politieke Avond worden voorgezeten door een raadslid en bijgestaan door een clustergriffier.

Ontmoeten en elkaar gemakkelijk aanspreken?
Naast de voorbereiding van raadsvoorstellen in de clusters, vindt in een derde ruimte een Politiek Café plaats. U treft er alleen geen tap of bar aan waar u zich de hele avond kunt vermaken. Het is een ontmoetingsplaats met gelegenheid voor:


- ontmoeting tussen burgers, ambtenaren en raadsleden / leden van de politieke achterban;


- informatieverschaffing;


- presentaties, bijvoorbeeld door het tonen van maquettes, het gebruik van informatiepanelen of een doorlopende PowerPointpresentatie en, zoveel mogelijk, in het bijzijn van de betrokken ambtenaar.

Raadsleden of leden van de politieke achterbannen, die tijdens de Politieke Avond niet actief hoeven deel te nemen aan de voorbereiding van de raadsvoorstellen, zullen in het Politiek Café aanwezig zijn om u te woord te staan. En dat onder het genot van een kop koffie of thee of een glaasje fris.

Het vergaderschema voor het laatste kwartaal van 2007 Als gevolg van de wijziging in de vergaderstructuur zijn ook enkele vergaderdata gewijzigd. De planning voor de laatste maanden van dit jaar ziet er als volgt uit:

04 okt De eerste Politieke Avond nieuwe stijl (vergaderzalen t.o. het gemeentekantoor in Huissen)

18 okt Politieke Avond in het teken van de technische toelichting op de begroting voor 2008. Deze avond is er géén Politiek Café (vergaderzaal 1 tegenover het gemeentekantoor in Huissen)


01 nov Raadsvergadering (Juniorcollege of OBC in Bemmel)

08 nov Raadsvergadering begroting 2008 (De Valom in Huissen)

29 nov Politieke Avond (vergaderzaal 1 t.o. het gemeentekantoor in Huissen)

13 dec Raadsvergadering (Juniorcollege of OBC in Bemmel)

Nadere informatie treft u aan op de gemeentelijke pagina's in Het Gemeente Nieuws of op de pagina's van de raad. Voor eventuele nadere informatie of vragen over het bovenstaande, kunt u terecht bij Ed Masselink (026-3260108) of Philip Greep (026-3260458), danwel via raadsgriffie@lingewaard.nl