Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Onderzoek naar tevredenheid over zorgaanbod binnen zorgverzekeringen

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

In november 2007 houdt de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad een onderzoek onder de lidorganisaties waarvoor wij uw medewerking vragen. Dit onderzoek richt zich op de ervaringen van verzekerden met zorgverzekeraars en hun pakketten.

De CG-Raad wil onder andere weten op basis van welke informatie een verzekerde voor een bepaalde zorgverzekeraar kiest en voor welk pakket. Daarnaast wordt er gekeken naar waardering voor de dienstverlening van de zorgverzekeraar:


* Hoe tevreden is men over de communicatie met de verzekeraar en met de informatie die wordt verstrekt?

* Wat vindt men van het gemak om van een verzekerde dienst gebruik te kunnen maken?

* En hoe wordt er geoordeeld over het vergoeden van declaraties?
* Zijn er wensen over de samenstelling van pakketten en hoe kan het zorgaanbod beter aansluiten op de vragen van verzekerden?

Ziektebeelden

Voorlopig is gekozen de ervaringen in kaart te brengen van personen met de volgende ziektebeelden:


* Astma

* Diabetes

* Hart en vaatziekten

* Reuma

* Lichamelijke handicap

Autochtone- en allochtone chronische zieken en gehandicapten

Omdat dit onderzoek ook onder allochtone mensen met een beperking of chronische ziekte wordt gehouden, is het mogelijk de verschillen in beleving en wensen goed in beeld te krijgen.

Grote belangstelling zorgaanbieders

Zorgverzekeraars, het College voor zorgverzekeringen (CVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn zeer benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek en hebben nu al hun medewerking toegezegd.

Onderzoek

We kunnen deze ambitieuze plannen echter alleen realiseren met uw medewerking. Want de CG-Raad beschikt immers niet over de gegevens van individuele personen. Daarom ontvangen de organisaties met leden met de bovengenoemde ziektebeelden deze week een brief en een mail met het verzoek mee te werken aan dit onderzoek.
U kunt ons helpen door leden van uw organisatie te vragen om hun gegevens aan ons door te geven. De CG-Raad zou graag de volgende gegevens hebben van personen die benaderd mogen worden:


* Naam van het ziektebeeld;

* Adres en postcode van de persoon die mag worden benaderd;
* Het verstrekken van het telefoonnummer is wenselijk maar niet vereist.

U kunt ook het antwoordformulier invullen en terugmailen aan secretariaat@cg-raad.nl.

Onderzoeksbureau

Het Bureau Interview/NSS belt met de personen die zich hebben opgegeven en neemt dan telefonisch interview van tien minuten af. Het onderzoeksbureau Colourview neemt contact op met de Nederlanders van allochtone afkomst.
Na afloop van het onderzoek ontvangt uw organisatie, op hoofdlijnen, de uitkomsten van het onderzoek én een uitnodiging voor het congres over dit thema dat in het voorjaar 2008 wordt gehouden.

Sturen van gegevens

U kunt de gegevens zenden naar secretariaat@cg-raad.nl of naar: Secretariaat CG-Raad, Postbus 169, 3500 AD Utrecht.
De Wet bescherming persoonsgegevens zal worden nageleefd. De gegevens zijn voor éénmalig gebruik en worden direct na het onderzoek vernietigd.

U kunt dit doen tot 10 oktober 2007. Als u nog vragen hebt over dit onderzoek dan kunt u contact opnemen met Carla van der Sloot op 024-3607634 of per e-mail: cvdsloot@kpnplanet.nl. (Geplaatst: 18 september 2007)
---