Gemeente Oirschot

Nieuw bestemmingsplan Buitengebied

In deze artikelenreeks praten we u bij over het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. Vorige week hebben we het gehad over de discussiethema's uit het concept van de kaderstellende discussienota. We zijn hierbij ook ingegaan op de thema's voor de agrarische bedrijven. In dit artikel gaan we het hebben over de discussiethema's voor de niet-agrarische bedrijven, recreatie en toerisme, cultuurhistorie en enkele overige thema's.

Het concept van de kaderstellende discussienota kunt u terugvinden op onze website www.oirschot.nl -> Plannen en Projecten -> Bestemmingsplan buitengebied.

Niet-agrarische bedrijven

De discussiethema's voor de niet-agrarische bedrijven hebben betrekking op de omschakelings- en uitbreidingsmogelijkheden en bedrijfswoningen. Alle voorstellen hierover sluiten aan bij het geldende provinciale en gemeentelijke beleid.

Recreatie en toerisme

Voor recreatie en toerisme maken we een onderscheid in de bestaande bedrijven en recreatie en toerisme als (ondergeschikte) nevenactiviteit. De voorstellen zijn gebaseerd op de eerder vastgestelde Integrale Visie Recreatie en Toerisme.

Cultuurhistorie

Bij cultuurhistorie gaat het om monumenten en andere karakteristieke objecten in het buitengebied. Ook is de cultuurhistorie verweven in het huidige landschap. U kunt hierbij denken aan de Mortelen en de landgoederen. Bij de voorstellen hierover staat het behoud en herstel, beheer en versterking van de cultuurhistorische waarden voorop.

Overige thema's

Bij de overige thema's gaat het om windturbines/antennemasten, zwembaden/paarden-bakken/schuilgelegenheid vee, archeologie bij bouwen en het aanlegvergunningenstelsel.

Voor alle woningen in het buitengebied willen we in het bestemmingsplan opnemen dat men een openluchtzwembad kan aaleggen. Als we dit opnemen in het bestemmingsplan is het niet meer nodig dat hiervoor apart een vrijstelling verleend moet worden. Het blijft wel zo dat er een vergunning voor nodig is. Dit geldt ook voor hobbymatige paardenbakken.

Raadsvergaderingen

Op 4 september heeft de gemeenteraad in een opiniërende raadsvergadering een politieke discussie gevoerd over het concept van de kaderstellende discussienota. De uitkomsten hiervan komen terug in het raadsvoorstel van het college aan de gemeenteraad om de kaderstellende discussienota vast te stellen. Hierna kunnen we beginnen met het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan.

Op dinsdag 25 september besluit de gemeenteraad over de vaststelling van de kaderstellende discussienota. Deze raadsvergadering is openbaar. U bent van harte welkom om deze bij te wonen. De raadsvergadering vindt plaats in het gemeentehuis en begint om 19.30 uur.

Meer informatie

Voor meer informatie over het nieuwe bestemmingsplan buitengebied kunt u contact opnemen met Màdy Verkooijen, telefoon (0499) 583 333. Ook kunt u alle vorige artikelen teruglezen op onze website www.oirschot.nl -> Plannen en Projecten -> Bestemmingsplan buitengebied.