Liever een nieuw bankstel dan een nieuwe ketel

18/09/2007 12:10



UNETO - VNI



Energiedoelstellingen haalbaar, als consument en overheid het willen

ZOETERMEER: De installatiebedrijven en technische detailhandel, die tezamen werkgelegenheid bieden aan circa 130.000 werknemers en vertegenwoordigt zijn in de ondernemersvereniging UNETO-VNI, scharen zich achter de kabinetsplannen op het gebied van energiebesparing. Voor wat betreft energiereductie vreest de branche dat de voorgenomen lastenverzwaringen van het kabinet een belemmering zullen vormen voor de consument en het bedrijfsleven.

UNETO-VNI pleit voor consequent beleid om energiebesparing bij de consument te stimuleren. UNETO-VNI vindt dat er veel focus wordt gelegd op zonnestroom en windenergie. Terwijl het meeste energiebesparingpotentieel te behalen is met maatregelen zoals de vervanging van de cv-ketel, het gebruik van spaarlampen, domotica, isolatie, dubbele beglazing e.d.. Maatregelen die eenvoudig door consumenten zijn toe te passen in de eigen woning en zichzelf terugverdienen door fors lagere energierekeningen die zodoende de koopkracht van consumenten structureel vergroten.

"We zijn bezorgd dat de goede voornemens van het kabinet teniet worden gedaan door o.a. de BTW en accijns verhogingen. Deze maatregelen bieden geen extra impuls aan de koopkracht van de consument.", aldus Marcel Engels, voorzitter van UNETO-VNI. "De meeste zorgen maken wij ons om de bereidheid van consumenten om te investeren in energiebesparende maatregelen. Als het kabinet zich wil inspannen voor een duurzamere samenleving dan zal de overheid initiatieven van het bedrijfsleven en burgers consequent moeten stimuleren en/ of steunen. Onze achterban komt dagelijks bij consumenten over de vloer en zij constateren dat energiebesparende oplossingen zoals slimme meters, domotica, hr(e)-ketels en spaarlampen nog weinig top of mind zijn bij consumenten. Zij investeren liever in een nieuw bankstel of een auto terwijl zij met energiebesparingen structureel meer ruimte in hun portemonnee creëren".

UNETO-VNI is van mening dat de doelstelling van het kabinet om tot 2% energiebesparing per jaar haalbaar zijn maar wel om een collectieve aanpak vraagt. Het kabinet zal door stimulerende en dwingende maatregelen de consument moeten overtuigen om verdere stappen te ondernemen. Engels: "We zullen consumenten collectief moeten benaderen over de voordelen. Dat vraagt om een gezamenlijke inspanning. We constateren dat de kennis bij consumenten over het energielabel voor woningen en gebouwen nu nog zeer beperkt is, laat staan de beslissing om tot energieverbeteringen over te gaan. Daarbij is er nog geen helderheid over hoe de overheid van plan is het energielabel als verplichte maatregel te handhaven. Daar moet snel wat aan veranderen anders blijven het papierenmaatregelen".

Een van de zorgen van de branche naar de toekomst is het toenemende tekort aan technisch opgeleid personeel. Engels: "Onze branche voorziet de komende jaren massale kansen voor verdere economische groei. De markt voor energiebesparing zal een enorme prikkel geven voor de werkgelegenheid. Tegelijkertijd staat onze sector ook onder druk vanwege personeeltekorten, kwaliteit van onderwijs en lastenverzwaringen. Wij werken daarom o.a. hard aan diverse reïntegratie projecten voor langdurig werkelozen om hen in onze branche een toekomst te bieden. Hierin vinden wij draagvlak bij de overheid. Verder zal het kabinet met subsidies niet alleen innovatieve vindingen moeten stimuleren, de markt staat al bol van energiebesparende technieken zoals warmtekrachtpompen en warmte terugwin systemen e.d.. Het gaat nu vooral om de succesvolle introductie van diverse technieken in de samenleving, op kleine en grote schaal".

Engels voegt als laatste toe: "We zijn één van de grootste ondernemersorganisaties in Nederland met een hoge toegevoegde waarde in de maatschappelijke sector. Techniek kan de kwaliteit van leven verbeteren, ontzorgen en kostenbesparingen met zich meebrengen. Onze installateurs en detaillisten spelen sowieso een cruciale rol om energiebesparende mogelijkheden aan de man te brengen. Maar onze sector draagt met ICT, domotica, de verkoop van apparatuur en installatietechniek ook bij aan het verlichten van maatschappelijke lasten zoals bijvoorbeeld voor vergrijzing, zorg en de verbetering van het milieu. We werken hard om onze kennis en ervaring dichter bij de klant te krijgen en bij te dragen aan het bewustzijn van technologische innovaties. We zien kansen om samen te werken in collectieve campagnes om innovatie en techniek onder de aandacht te brengen bij de consument en jongeren. Met een gezamenlijke aanpak kunnen de randvoorwaarden voor verdere groei worden geschept."





http://www.uneto-vni.nl