Gemeente Enkhuizen

18 September 2007

College en raad Enkhuizen betrokken bij herindelingontwikkelingen regio

Het college en de raad van de gemeente Enkhuizen voelen zich betrokken bij de herindelingsontwikkelingen die spelen in de regio Westfriesland. De gemeente Andijk overweegt momenteel een fusie en laat zich binnenkort adviseren over bevolking en maatschappelijk middenveld over de meest gewenste fusiepartner. Een fusie met Medemblik behoort tot de mogelijkheden, onder voorwaarde dat Andijk hier snel een besluit over neemt.

Het college en de raad van de gemeente Enkhuizen hebben een brief gestuurd aan de gemeente Andijk. In deze brief schrijft Enkhuizen dat zij het zou betreuren als Andijk onder tijdsdruk een zo belangrijke beslissing neemt, zonder alle beschikbare mogelijkheden voldoende te onderzoeken. Enkhuizen is van mening dat andere uitkomsten dan een fusie met Medemblik voor Andijk ook mogelijkheden bieden. Alternatieven liggen voor Enkhuizen zelfs meer voor de hand, gezien de geografische ligging van de huidige gemeenten en het gebruik en aanbod van voorzieningen in dit deel van de regio. Daarnaast is Enkhuizen van mening dat een fusie ook voor de langere termijn een duurzame oplossing moet bieden, zeker als de regio als geheel wordt beschouwd.

De gemeente Enkhuizen beseft dat Andijk in een lastige positie verkeert. Als goede buur wil Enkhuizen een bijdrage leveren om Andijk indien gewenst te versterken. Herindeling kan vervolgens weloverwogen en vanuit kracht plaatsvinden.
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl