Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Datum: 18-09-2007
Bron: Regering.nl

Open standaarden ICT bij overheid

Overheden moeten open standaarden en open source software gaan gebruiken. Dit moet de overheid onafhankelijker maken van ICT-leveranciers en innovatie meer kans geven.

Dat staat in een actieplan 'Nederland open in verbinding'. Staatssecretaris Heemskerk (EZ) heeft het plan mede namens staatssecretaris Bijleveld (BZK) naar de Tweede Kamer gestuurd. Open standaarden en open source

Open standaarden zijn ICT-standaarden die iedereen vrij mag gebruiken. Open source software is software met vrije toegang tot de broncode. Er zijn geen licentiekosten aan verbonden en de software is vrij te bewerken.

Door open standaarden en open source software te gebruiken, kan de overheid minder afhankelijk worden van ICT-leveranciers. Ook krijgen ontwerpers van dit type software meer kansen. Daarnaast wordt de gegevensuitwisseling tussen overheden, bedrijven en burgers eenvoudiger.

Overheden
Rijksdiensten moeten vanaf april 2008 van open standaarden uitgaan als zij software aanschaffen of moderniseren.

Daarvan kan alleen worden afgeweken bij uitzonderingen, bijvoorbeeld als de bedrijfsvoering in gevaar komt. Als zij deze standaarden en software niet kunnen toepassen, moeten zij uitleggen waarom niet. Dit is het 'pas toe of leg uit'-principe.

Het ministerie van BZK gaat vergelijkbare afspraken maken met provincies, gemeenten en waterschappen. Ook in sectoren als zorg, onderwijs en sociale zekerheid maken de verantwoordelijke bewindspersonen afspraken.

Vanaf 1 januari 2009 moeten alle ministeries een strategie hebben om open source software aan te besteden, in te kopen en te gebruiken.

Programmabureau
Er komt een speciaal programmabureau om overheden te ondersteunen bij de overgang naar open standaarden en open source software.
---