Openbaar Ministerie

Brom Effe Normaal in Oosterhout

18 september 2007

Aanpak scooteroverlast door gemeente, politie, Halt en OM Breda

âBrom effe Normaalâ van start

Het komende jaar controleert de politie in Oosterhout extra op overtredingen van jeugdige brommer- en scooterrijders tot 18 jaar. Overtreders maken kans op een bekeuring of worden doorverwezen naar Halt Midden- en West-Brabant voor een alternatieve werkstraf en leerstraf. Dit alles onder het motto Brom effe Normaal!

Het gebeurt nogal eens dat jongeren op scooters of bromfietsen overlast en gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken. Hier wil de gemeente samen met de politie Midden- en West-Brabant, Halt Midden- en West-Brabant en het Openbaar Ministerie wat aan doen. Door extra controles maar ook door overtredende jongeren bewust te maken van hun gedrag en wat voor gevolgen dit kan hebben voor hen, maar ook voor andere weggebruikers. Dit hopen de partners via een werk- en leerstraf bij Halt te bereiken.

Werk- en leerstraf
De politie gaat door middel van prikacties strenger controleren op gevaarlijk rijgedrag en geluidsoverlast van brommers en scooters. Gaat een jongere in overtreding dan ontvangt hij of zij een bekeuring. Vervolgens neemt een agent contact op met de ouders of verzorgers van de bestuurder. Gaat de jongere meerdere keren in de fout, dan blijft het niet bij een bekeuring. Er kan dan sprake zijn van een werkstraf via Halt tot inbeslagname van de scooter of brommer. Ook brengt de wijkagent dan een bezoek aan de ouders of verzorgers. De politie houdt bovendien een dossier bij, waardoor het Openbaar Ministerie snel geïnformeerd kan worden.

Aandacht voor preventie
Behalve dat overtredingen sneller aangepakt worden, is er ook veel aandacht voor preventie.
Jongeren van 15 (die in het komende jaar 16 worden), 16 en 17 jaar en hun ouders worden aangeschreven over âBrom effe Normaalâ. In deze brief wordt beschreven wat het project precies inhoudt en wat voor gevolgen er aan de diverse overtredingen kleven. Ook geeft de politie op middelbare scholen voorlichting over het project. Â
Proef van een jaar
Brom effe Normaal draait al in de gemeente Gilze en Rijen en Dongen. In Oosterhout start het als proef van een jaar. Doelstellingen van de campagne zijn het verhogen van het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid voor de inwoners van Oosterhout, het verhogen van het normbesef van jongeren en hun ouders, het verhogen van de veiligheid in de Oosterhoutse straten en het vroegtijdig signaleren van risicogedrag en zorgen voor juiste doorverwijzing. Na de proefperiode besluiten de partners of Brom effe Normaal omgezet wordt naar een structurele aanpak.