VVD


18-9-2007

VVD woest over achttien belastingverhogingen

Het kabinet geeft volgend jaar miljarden euro's extra uit en laat hardwerkende Nederlanders opdraaien voor de kosten.

CDA, PvdA en ChristenUnie verhogen vrijwel iedere belasting, achttien (!) in totaal. Blijkbaar probeert het meest linkse kabinet sinds jaren het Guinness Book of Records te halen. In een tijd van gezonde economische groei slaagt het kabinet erin bijna iedereen te laten inleveren. Dat is een ongekende prestatie. De boodschap van dit kabinet is: betalen, betalen, betalen! Een verkeerd signaal aan hardwerkend Nederland.

Het kabinet nivelleert, gooit de uitgaven omhoog, verhoogt de belastingen, laat de koopkracht dalen en voert alleen op het oog een solide financieel beleid. Het lijkt er op dat dit kabinet de politiek ziet als een speeltuin voor leuke linkse experimenten. De VVD zal zich krachtig verzetten tegen de plannen van het vierde kabinet-Balkenende. Het verzet in de samenleving tegen al die belastingverhogingen groeit. De Vereniging Eigen Huis fulmineert tegen het loslaten van de OZB-tarieven en de Consumentenbond tegen het duurder maken van vliegtickets. De VVD zal zich waar mogelijk bij dit verzet aansluiten en laten zien dat dit kabinet de verkeerde -linksaf - weg is opgegaan.

Naast de belastingverhogingen is de VVD teleurgesteld in waar het kabinet het geld en de aandacht aan besteedt. Het kabinet krijgt van de VVD een onvoldoende als het gaat om immigratie en integratie, veiligheid en de bestrijding van files. Een hard en duidelijk immigratie- en integratiebeleid is nodig, juist ook om de problemen in oude stadswijken aan te pakken. Dat is zinvoller dan geld investeren in bakstenen, zoals het kabinet nu het wijkenbeleid invult. Het veiligheidsbeleid van dit kabinet wordt gekenmerkt door preventie. De VVD vindt dit een te softe benadering. Als er strafbare feiten worden gepleegd, moet er keihard worden ingegrepen. Ook jongeren dienen een duidelijk signaal te krijgen over waar de grenzen van het toelaatbare liggen. Op het gebied van de files constateert de VVD dat het kabinet de handdoek in de ring heeft geworpen. De 25 miljoen extra is een lachertje, gezien de grootte van de problemen op de weg en het spoor. VVD-leider Mark Rutte zal tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen op deze drie onderwerpen met concrete voorstellen komen.

Een belangrijk kritiekpunt van de VVD richt zich op het pensioenbeleid. Volgens de VVD zet het kabinet de bijl aan de stabiliteit van ons pensioenstelsel. Het pensioenstelsel is gebaat bij stabiliteit op lange termijn en niet bij politieke experimenten. Helaas voert het kabinet de AOW-belasting in, zelfs een jaar eerder dan aangekondigd. Hardwerkende Nederlanders gaan nog een keer voor hun AOW betalen. Bovendien wordt de aftrekbaarheid van de pensioenpremies beperkt. Daarmee wordt een gevaarlijke nieuwe knop aangebracht in ons pensioenstelsel. Ook gaat de zogenaamde omkeerregeling op de helling. Volgens de omkeerregeling wordt de pensioenpremie niet belast, maar de pensioenuitkering wel. Dat eerlijke principe gooit het kabinet overboord. Wat volgt?

Bijlage: achttien aangekondigde lastenverzwaringen


1. Verhoging vliegbelasting

2. Verhoging
verpakkingenbelasting

3. Milieudifferentiatie BPM (en motorrijtuigenbelasting)


4. Verhoging dieselaccijns, LPG-accijns en energiebelastingen


5. Verhoging alcoholaccijns

6. Verhoging tabaksaccijns

7. Verhoging tarief tweede schijf met 0,45% punt
8. Verhoging bijtelling auto van de zaak (22 naar 25%)
9. Verlaging combinatiekorting en in latere jaren inkomensafhankelijker maken

10. Inkomensafhankelijker maken van de arbeidskorting
11. Verhoging BTW van 19 naar 20%

12. Beperking aftrekbaarheid pensioenpremies
13. Invoering AOW-belasting

14. Verhoging eigenwoningforfait dure huizen
15. Korting kinderbijslag en kindgebonden budget inkomensafhankelijker


16. Kansspelbelasting gokautomaten

17. Invoering inkomens en vermogenstoetsen AWBZ
18. Fors hogere zorgpremies (mede door pakketuitbreiding)

18 september 2007