GroenLinks

Miljoenennota 2008: Veel normen en waarden, weinig durven en daden

18 september 2007

De miljoenennota 2008 demonstreert dat het kabinet uitblinkt in het morele appèl, maar dat het terugdeinst voor scherpe keuzes of echte maatregelen. GroenLinks heeft eerder steun uitgesproken aan veel doelstellingen in het regeerakkoord en het beleidsprogramma. Vandaag valt de uitwerking ons fors tegen.

Sterker nog, op milieuterrein heeft het kabinet voortijdig de handdoek in de ring gegooid. De fier gepresenteerde milieudoelen worden losgelaten. Nederland gaat niet meer voorop lopen met 30% Co2-reductie in 2020 in eigen land. Het kabinet maakt zich nu afhankelijk van Europa. Ook het nationale doel van 2% energiebesparing per jaar wordt afgezwakt naar het op termijn realiseren daarvan. Tot slot weigert het kabinet de motie Halsema, over een verplicht aandeel hernieuwbare energie, uit te voeren. Ook dit wordt naar Brussel doorgeschoven. Wat overblijft is veel moraliseren, vage convenanten en amper concreet beleid. En om elke laatste illusie van groene politiek te ondermijnen kunnen vijf nieuwe kolencentrales gebouwd worden, die gezamenlijk evenveel CO2 gaan uitstoten als alle auto's in Nederland.

Alleen de fiscale vergroening is een kleine stap vooruit, maar ook deze steekt schril af bij de groene ambitie uit het regeerakkoord. GroenLinks wil deze regering aan haar woord houden. Wij laten vandaag zien dat het kan. In ons plan, doorgerekend door het NMP, worden de doelen wel gehaald, lees het maar na: http://www.groenlinks.nl.

Op sociaal-economisch terrein is dit kabinet een tikje linkser geworden dan de voorgaande kabinetten Balkenende. Het is een moeilijk te combineren taak. Wouter Bos moet zowel de staatsfinanciën op orde houden als het bleke profiel van de PvdA wat roder kleuren. Wie zowel wil investeren én de hand op de knip moet houden zoekt houvast in een groot moreel appèl op de top en kiest vervolgens voor beperkte ingrepen met een hoog symbolisch gehalte. Resultaat is wel dat de laagstbetaalden hun koopkracht niet verder zien dalen en de allerrijksten ook eens wat extra worden aangeslagen. Op zich juichen wij dit toe, maar de schrijnende armoede wordt niet echt aangepakt. De alleenstaanden op het minimum zitten ook bij dit kabinet in de min en voor de chronische zieken wordt in 2008 hun fiscale zorgaftrek fors beperkt.

Het slechtste nieuws concentreert zich vooral bij de kwetsbare groep van zorgbehoevende ouderen en chronisch zieken. Zij worden geconfronteerd met veel te forse ingrepen in de thuiszorg, verpleeg- en verzorgingstehuizen en in de ziekenhuiszorg. Terwijl de verplegers nu al aangeven niet langer in te kunnen staan voor de veiligheid van hun patiënten. GroenLinks zal morgen in een alternatief voorstel aantonen dat het mogelijk is de zelfverrijking aan de top te bestrijden en met de opbrengst daarvan de zorg voor kwetsbare groepen te verbeteren.

Femke Halsema