Gemeente Haaren



* Hé, doe je mee??

* Komplan esch

* Thema avond 20 september:

* Hé, doe je mee??

De gemeente wil heel graag weten wat er leeft bij onze jongeren.

Wat willen ze? Wat houdt ze bezig? Wat vinden ze van onze gemeente? Hoe kunnen we ze bereiken?

Maar hoe komen we daarachter? Incidenteel een grote bijeenkomst organiseren is niet genoeg. We willen juist met de jeugd in gesprek gaan én blijven!

Voor de zomervakantie sprak burgemeester Ronnes hierover met een paar jongeren.

Zij stelden voor om een gemeentelijk jongerenpanel op te richten. En dat lijkt een bijzonder goed idee!

Daarom zijn we op zoek naar jongens en meisjes tussen de 16 en de 24 jaar uit Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt, die het leuk en interessant vinden om zo'n vier à vijf keer per jaar bij elkaar te komen om met de burgemeester op zijn kamer te praten over zaken die de Haarense jeugd bezighouden.

Belangrijk daarbij is dat het niet alleen bij praten blijft. Bedoeling is om samen onderwerpen en thema's te bespreken en daar ook doelen aan te verbinden die haalbaar zijn, zaken waarmee de gemeente werkelijk aan de slag kan.

Iedere bijeenkomst van het jongerenpanel zal dan ook beginnen met een terugkoppeling van wat de gemeente heeft kunnen doen met datgene wat in de vorige vergadering werd besproken.

De eerste bijeenkomst wordt gehouden op maandag 24 sept. om 19.00 uur in het gemeentehuis.

Wil je meedoen, of wil je meer weten? Neem dan contact op met Helma van Drunen, voorlichter van de gemeente en bereikbaar op 0411 - 627350 of h.van.drunen@haaren.nl


* Komplan esch

Binnen de gemeente Haaren vindt er een actualisering plaats van bestaande bestemmingsplannen zowel voor de komplannen als voor het bestemmingsplan buitengebied.

De komplannen bestaan nu nog uit een lappendeken van losse bestemmingsplannen. Het doel van de actualisering is om alle losse bestemmingsplannen te actualiseren en hier één bestemmingsplan per dorp van te maken. Elk half jaar komt er één dorp voor actualisering aan de beurt.

Als eerste van de vier dorpen komt de bebouwde kom van Esch aan de beurt. De actualisering begint met een gebiedsinventarisatie. Deze heeft de voorbije maanden vanaf de openbare weg plaats gevonden. De resultaten van de gebiedsinventarisatie zijn samen met andere gegevens uit de bestaande bestemmingsplannen, verwerkt tot een voorontwerpplan.

Er is een zorgvuldige inventarisatie gemaakt van het plangebied, waarbij de verkregen rechten op basis van de nu nog geldende bestemmingsplannen veilig gesteld zijn. Ondanks deze zorgvuldigheid is het niet uit te sluiten dat er toch onjuistheden in het plan zijn geslopen.

De bedoeling is uiteraard om deze onjuistheden,er zoveel mogelijk uit te filteren voordat het plan wordt vastgesteld. Het nieuwe Komplan vormt immers de komende 10 jaar de leidraad waaraan bouwaanvragen worden getoetst. Het is dus ook voor u als inwoner van groot belang dat de bestaande situatie en de verkregen rechten op grond van de nu nog geldende bestemmingsplannen op een juiste wijze zijn verwerkt in het voorontwerpplan.

Zoals vermeld zijn de werkzaamheden om te komen tot één (nieuw) komplan voor de hele bebouwde kom van Esch nu zover gevorderd, dat het plan kan worden vrij gegeven voor de inspraak en in het kader van het wettelijk voorgeschreven vooroverleg kan worden toegezonden aan de daarvoor in aanmerking komende instanties.

Nadrukkelijk wordt opgemerkt dat het nieuwe Komplan Esch een beheersplan zal zijn en géén ontwikkelplan. Alleen die ontwikkelingen die al door de gemeente akkoord zijn bevonden, zoals bijvoorbeeld het plan voor de Weiakker, zijn daarom in het voorontwerpplan opgenomen. Voor andere eventueel voorgestane ontwikkelingen blijft de zelfstandige project procedure (ZPP) of een partiële herziening van het bestemmingsplan de aangewezen weg.

Inspraakavond komplan Esch

Bij inspraak kunnen mensen op een informele manier reageren op een plan. De inspraak vormt de uitgelezen mogelijkheid voor zowel de gemeente als voor u als direct belanghebbende om eventuele onvolkomenheden in het voorontwerpplan te achterhalen en alsnog recht te zetten. Ook is het mogelijk om in het plan met redelijke wensen van ondergeschikt planologisch belang die bij bewoners leven rekening te houden. Door overleg vooraf kunnen reacties in de formele procedure voorkomen worden. Vandaar dat wij alle bewoners van de bebouwde kom van Esch nadrukkelijk van harte uitnodigen van de geboden inspraakmogelijkheid gebruik te maken.

De inspraakprocedure ziet er als volgt uit:

Het voorontwerpbestemmingsplan "Kom Esch" ligt van 3 september tot en met 5 oktober 2007 voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis. Op dinsdag 25 september a.s. wordt in Dorpshuis De Es een inspraakavond gehouden. De inspraakbijeenkomst begint om 19.30 uur. Na een korte toelichting van de kant van de gemeente wordt er aansluitend de gelegenheid geboden om mondeling in te spreken op de plannen. Gedurende de termijn van ter inzage legging van het voorontwerpplan kunnen ingezetenen en belanghebbenden schriftelijk een inspraakreactie indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 44, 5076 ZG Haaren. Kijk voor meer informatie op www.haaren.nl>plannen en projecten> Komplan Esch.


* Thema avond 20 september:

Praat met de raad over handhaving.

De gemeenteraad wil in gesprek met de inwoners van Haaren. Wat vindt u belangrijk wanneer het gaat om handhaving: aan welk gedrag stoort u zich en tegen welke situaties moet de gemeente optreden naar uw mening?

Bij de keuzes die gemaakt worden speelt niet alleen de mate van overlast een rol, maar bijvoorbeeld ook veiligheid en (maatschappelijke) kosten.

In 2006 is het handhavingsbeleid vastgesteld. Het belangrijkste doel daarvan is het bepalen welke thema's de hoogste prioriteit moeten krijgen. De handhavingsthema's die toen de meeste prioriteit kregen waren de veiligheid en leefbaarheid op de Noenes, milieuvergunningen en onveilige huisvesting van (buitenlandse) werknemers.

Omdat wij het van belang vinden is om bij het vaststellen van nieuwe prioriteiten te weten wat er bij u leeft, nodigt de gemeenteraad van Haaren u uit om mee te komen praten op de thema avond van 20 september. De avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in het gemeentehuis.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de gemeente Haaren (www.haaren.nl), of bij de griffier (0411-62 73 04).