Gemeente Ede

nummer 181 / Ede, 18 september 2007

wijkgericht werken en veel aandacht voor vrijwilligers en mantelzorgers
Gemeente Ede gaat Wmo breed uitvoeren

Wijkgericht werken en ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers zijn twee belangrijke speerpunten uit het eerste Beleidsplan Wmo dat B&W aanbiedt aan de gemeenteraad. Op basis van het beleidsplan zal de gemeente jaarlijks uitvoeringsprogrammas opstellen.

Op 1 januari 2007 is de Wet op de maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht geworden. Nieuw in deze wet is dat de gemeente vanaf die datum verantwoordelijk is voor het organiseren van hulp bij het huishouden. Ook nieuw is de inrichting van een loket Zorg en Welzijn, waar burgers terecht kunnen met allerlei vragen op het gebied van zorg en welzijn.
De Wmo is echter veel breder dan deze beide onderwerpen. De Wmo biedt de gemeente de mogelijkheid om een samenhangend beleid te voeren op het gebied van wonen, zorg en welzijn. De komende jaren gaat de gemeente werken aan een brede invulling van de Wmo.

De gemeente formuleert vier groepen burgers voor wie de Wmo van belang is:

* jeugd

* zelfstandig functionerende burgers

* zorgvragers

* kwetsbare burgers

Jeugd
Een eigen plek, voldoende activiteiten die jongeren zelf graag willen, opvang en preventie zijn de middelen waarmee de gemeente wil bereiken dat de Edese jeugd opgroeit tot verantwoordelijke burgers die positief meedoen in het maatschappelijke leven.

Zelfstandig functionerende burgers
Door het actief ondersteunen van mantelzorg en vrijwilligerswerk en de bouw van levensloop bestendige woningen wil de gemeente de leefbaarheid en de sociale cohesie van wijken en dorpen behouden en vergroten.

Zorgvragers
Collectieve voorzieningen waar mogelijk, individuele ondersteuning waar noodzakelijk en een breed loket voor maatschappelijke ondersteuning moeten er voor zorgen dat iedereen die zorg nodig heef toch volop mee kan doen in de maatschappij. Daarvoor is samenwerking tussen zorgvragers, instellingen en gemeente een voorwaarde.

Kwetsbare burgers
Mensen met meervoudige problematiek, bijvoorbeeld dak- en thuislozen en verslaafden of slachtoffers van huiselijk geweld, krijgen hulp op maat om te zorgen dat zij uiteindelijk weer volwaardig aan het maatschappelijk leven mee kunnen doen. Dit vergt een intensieve samenwerking tussen diverse hulpverlenende instanties. De gemeente zal die samenwerking bevorderen.

Samenhang
De gemeente gaat het beleidsplan uitwerken in jaarplannen. Daarvoor is nodig dat gemeente en allerlei instanties intensief samenwerken op wijk- en dorpsniveau. Wijkbeheer zal daar een belangrijke rol bij vervullen. Dat betekent dat er (nog) meer aandacht zal komen voor de sociale kant van wijkbeheer.

De gemeenteraad stelt het definitieve Beleidsplan vast. Voor dat het zover is, zal het Wmo-platform over het plan adviseren.
---