Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Project fietsende schooljeugd van start

Kampen, 18-09-2007

Het project 'Groep en Kick = Niet goed snik' is vijf jaar geleden opgestart om het groepsgedrag van de fietsende schooljeugd te doorbreken, dan wel beïnvloeden. Met dit project wordt geprobeerd om de overlast, ergernis, de klachten en het onmachtsgevoel van weggebruikers en bewoners van de aan de schoolroutes gelegen woningen te verminderen.

Aan het project werken naast de scholen voor voortgezet onderwijs in Kampen, politie IJsselland team Kampen en gemeente Kampen ook het Bureau Halt en het Openbaar Ministerie Zwolle mee.

Dit jaar is de schoolroute uitgebreid. Dus er zal op nog meer plaatsen gecontroleerd worden. Dit zal vanaf dit schooljaar veelvuldig gaan gebeuren door motoragenten.

Tijdens het project worden de overlast veroorzakende fietsers niet bekeurd voor een verkeersovertreding, maar voor overtreding van de Algemene Politie Verordening van de gemeente Kampen. Er is gekozen voor dit bewuste artikel uit de APV, omdat voor een verkeersovertreding alleen een boete kan worden gegeven. Op grond van het artikel in de APV is het mogelijk om het Halt-buro in te schakelen. Daardoor is het mogelijk om ook in opvoedende zin iets te doen.

De politie controleert op de uren dat de meeste overlast wordt veroorzaakt. Dit is op schooldagen tussen 08.05 en 08.40 uur en tussen 14.50 en 15.25 uur. Er wordt niet gewaarschuwd, maar onmiddellijk bekeurd. Overtreders krijgen een Halt-bon en moeten zich melden bij het Halt-bureau Zwolle en omstreken. Medewerkers van het Halt-bureau zullen de jongeren in Kampen een alternatieve straf laten uitvoeren.

Indien een jongere of ouders niet mee willen werken aan de Halt-procedure, dan wordt er alsnog een proces-verbaal opgemaakt. In overleg met het Openbaar Ministerie zal de verdachte dan worden gedagvaard. Dat betekent dat hij of zij zich voor de rechter zal moeten verantwoorden.

Het project 'Groep & Kick = Niet goed Snik' is op maandag 17 september van start gegaan. Het project zal het gehele schooljaar worden uitgevoerd. Met name in de periode september tot november en in de maanden maart en april schenkt de politie extra aandacht aan het project.

In het afgelopen schooljaar 2006-2007 zijn er 21 jongeren verwezen naar Bureau Halt.