Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Inspectiediensten werken samen bij handhaving REACH

18-09-2007

Dit is een gezamenlijk bericht van de VROM-Inspectie, de Voedsel en Waren Autoriteit en de Arbeidsinspectie.

De VROM-Inspectie, de Voedsel en Waren Autoriteit en de Arbeidsinspectie gaan nauw samenwerken bij de handhaving van REACH (Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemische stoffen). Op maandag 17 september hebben de drie inspectiediensten hiervoor een overeenkomst ondertekend. Voor de doelgroepen betekent dit dat zij te maken krijgen met één inspectiedienst als aanspreekpunt voor de handhaving van REACH.

REACH is per 1 juni 2007 in werking getreden. Het is een nieuwe Europese Verordening die eerdere regels, zoals de Nederlandse Wet milieugevaarlijke stoffen, vervangt. Bijna alle bedrijven die met chemische stoffen omgaan, krijgen met REACH te maken. Het gaat daarbij om stoffen, preparaten en stoffen in voorwerpen. De bedrijven krijgen de verantwoordelijkheid om de risicos van deze producten in kaart te brengen en zo nodig maatregelen te nemen om mens en milieu te beschermen. Dit geldt dus voor fabrikanten van stoffen en preparaten als verf en reinigingsmiddelen, maar ook voor importeurs, distributeurs en professionele gebruikers als schildersbedrijven, houtindustrie en producenten van producten als inktcartridges.

De inspecties gaan per 1 januari 2008 samen toezien op de naleving van de REACH-verordening. Uitgangspunt van de handhaving is dat het bedrijfsleven zo weinig mogelijk last heeft van het toezicht. De inspecties hanteren daarbij een één-loket-benadering: per doelgroep is één inspectiedienst het eerste aanspreekpunt én uitvoerder van het toezicht.
Doel van de handhaving is onder andere om de bekendheid met REACH te vergroten en daarmee de naleving van de regels te bevorderen. Dit ter bescherming van de gezondheid van de mens en het leefmilieu tegen de risicos van chemische stoffen. De inspecties willen met de handhaving bereiken dat bedrijven weten wat ze moeten naleven, wat er gebeurt als ze niet naleven en op welke wijze ze kunnen voldoen aan hun verplichtingen. In 2009 willen de inspecties inzicht hebben in de punten waar de naleving hapert.

Download


Zie het origineel


* Samenvatting handhavingsstrategie REACH 2008-2009