Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF Akkoord negeert patiëntenbelang

17 september 2007

De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) heeft met verbazing gereageerd op de ondertekening van het zogenaamde Transitieakkoord waarin betrokken partijen afspraken hebben gemaakt over de betaalbaarheid van geneesmiddelen.

Volgens directeur Iris van Bennekom gaat het akkoord voorbij aan het belang van de patiënt: `Vertegenwoordigers van patiënten zijn op geen enkele manier betrokken bij de totstandkoming van dit akkoord'.

Vooral de apothekers en de industrie kunnen volgens Van Bennekom tevreden zijn met dit akkoord. De NPCF erkent dat het akkoord een positieve bijdrage levert aan de kostenontwikkeling van de geneesmiddelen, het neemt echter niet weg dat de apothekers jaarlijks nog honderden miljoenen aan kortingen zullen ontvangen.

De directeur van de NPCF stelt dat het akkoord vooral gericht is op de financiële belangen van de betrokken partijen. `Op deze wijze blijven de kosten van de zorg onnodig hoog." Van Bennekom heeft grote twijfels of de gemaakte afspraken een bijdrage zullen leveren aan een toekomstbestendige en solidaire geneesmiddelenvoorziening. De Convenanten uit het verleden schoten tekort als het gaat om het bevorderen van de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid. Zo is nog steeds niet duidelijk wat er met het
geneesmiddelenvergoedingensysteem gaat gebeuren. De modernisering van dit systeem kan ertoe bijdragen dat de patiënt zorg op maat krijgt, bijvoorbeeld doordat afspraken worden gemaakt over redelijke vergoedingslimieten en gepast gebruik.

De NPCF vindt het onbestaanbaar dat de politiek de mond vol heeft over marktwerking en ondertussen toestaat dat dit soort belangrijke afspraken worden gemaakt zonder dat één van de belangrijkste spelers op de zorgmarkt, de patiëntenvertegenwoordiger, daarbij betrokken is.