Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2007-492       |
|                                            |Arnhem|18 september   |
|                                            |,     |2007           |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 18 SEPTEMBER 2007

GELDERLAND ALGEMEEN
Extra subsidie door hoger aantal uitgeprocedeerde asielzoekers in noodopvang (A5) Uit een recente inventarisatie van de Stichting Gelders netwerk noodopvang asielzoekers blijkt dat er 688 mensen in de noodopvang zitten. Ten opzichte van de aanvankelijk verwachte 650 mensen is dat een toename van 38 mensen. Oorzaak van deze toename is de invoering van de Pardonregeling. Hierdoor wordt een tekort van E 68.000,= verwacht en Gedeputeerde Staten stellen nu aan Provinciale Staten voor dit bedrag als aanvullende subsidie te verlenen aan de organisaties die voor noodopvang zorgen. Op 6 december 2006 hebben Provinciale Staten ingestemd met een subsidieverlening van E 580.000,=, met dien verstande dat wanneer sprake zou zijn van nieuwe feiten, de subsidie in heroverweging genomen zou worden. Het subsidiebedrag was toen gebaseerd op aannames over aantallen uitgeprocedeerde asielzoekers in Gelderland, ongeveer 650 mensen.

Hoogspanningsleidingen: provincie en gemeenten ieder eigen rol (B1) Gedeputeerde Staten reageren vandaag op een motie van Provinciale Staten van 27 juni 2007. In de motie werd verzocht om een onderzoek naar omvang van de problematiek rond de hoogspaningsleidingen. In de reactie geven Gedeputeerde Staten aan de gemeenten als primaire verantwoordelijke te zien. Daar waar het provinciaal belang wordt gediend, onderneemt de provincie actie. "Uiteraard kunnen gemeenten, als zij problemen ondervinden een beroep op ons doen voor ondersteuning vanuit onze rol als betrokken partner, maar wij nemen geen verantwoordelijkheden van andere overheden over," aldus gedeputeerde Annelies van der Kolk. (zie ook apart persbericht)

TOP-lijst van 35 belangrijkste Gelderse verdrogingsgebieden (C4) In een brief aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bevestigen Gedeputeerde Staten dat de Gelderse TOP-lijst van de 35 verdroogde gebieden klopt met de lijst van de Minister. De TOP-lijst is een selectie uit de natuurgebieden die volgens het Waterhuishoudingsplan zouden worden aangepakt. Het zijn vooral natuurgebieden waar herstel kansrijk is, waarbij rekening is gehouden met de kosten. Volledig herstel van de natuur in deze gebieden is het doel. De provincie vraagt de Minister van LNV op korte termijn akkoord te willen gaan met de lijst. Met dat akkoord is er helderheid voor de partijen die de verdroging ook daadwerkelijk gaan aanpakken.

Versterken van voorzieningen antidiscriminatie in provincie Gelderland (C7) Het Ministerie voor Wijk, Wonen en Integratie heeft een overbruggingsregeling getroffen om de bestaande voorzieningen op het gebied van antidiscriminatie te behouden en te versterken. De Minister en de provincie Gelderland hebben het convenant daarvoor ondertekent. De regeling loopt vooruit op de wettelijke regeling in 2008 voor een landelijk dekkend netwerk van antidiscriminatiebureau's.

Provincies en gemeenten ontvangen extra budget om antidiscriminatiebureau's te ontwikkelen in plaatsen of regio's waar nog niets ontwikkeld is of om bestaande bureau's te regionaliseren, aanknopend bij de indeling van politieregio's. In 2007 heeft de provincie een bijdrage van E 392.062,= ontvangen. In de provincie Gelderland is inmiddels begonnen met de opzet van drie regionale voorzieningen in de regio's Gelderland Zuid, Midden en Noord/Oost. Alle Gelderse gemeenten worden betrokken bij de vorming van de regionale bureau's. De provincie Gelderland wijst in een brief bij het convenant er op dat zij zich door het tekenen van het convenant ertoe verplicht het ontvangen budget uit te geven in het kader van de overbruggingsregeling, maar voert verder geen eigen beleid op het gebied van antidiscriminatie. Of de provincies in de wettelijke regeling ook een rol gaan krijgen en welke financiële middelen daar dan tegenover staan, is op dit moment nog niet duidelijk.

Nazorgfonds stortplaatsen duurzaam belegd (C10) Provincie Gelderland belegt het vermogen van het Nazorgfonds Stortplaatsen Gelderland duurzaam in vastrentende waarden en aandelen. Na aanbesteding van het vermogensbeheer bleek het geselecteerde aandelenfonds niet geheel te voldoen aan de duurzaamheidscriteria van het Gelders Beleggingsstatuut. Provinciale Staten hebben op 6 december 2006 besloten dit niet toe te staan. Daarom wordt een correctie in het vermogensbeheer toegepast. Daarna belegt de provincie in het Loyalis Global Sustainability Fund.

Gelderland voldoet aan taakstelling huisvesting statushouders (F15) De provincie Gelderland heeft voldaan aan de totale taakstelling als het gaat om het huisvesten van statushouders. De Gelderse gemeenten gezamenlijk hebben 15.086 statushouders kunnen huisvesten, dat is 140 personen meer dan moest. De Stadsregio Arnhem Nijmegen heeft, tegenover de achterstand in de rest van Gelderland, 503 statushouders meer weten te huisvesten dan de taakstelling bedroeg. Dit positieve resultaat is het gevolg van de verhoogde bestuurlijke druk vanuit de provincie en het feit dat gemeenten in toenemende mate hun verantwoordelijkheid nemen. Voor 15 gemeenten die nog achterlopen zullen wederom nadere termijnen worden gesteld waarbinnen een deel van de taakstelling moet zijn gerealiseerd . Met 5 gemeenten zal bestuurlijk overleg gevoerd worden over de trage voortgang van de taakstelling.

REGIO ARNHEM NIJMEGEN
Waarderingssubsidie voor kalvergierpersleiding (C1) Gedeputeerde Staten geven een zogenaamde waarderingssubsidie van E 5.000,= aan de Stichting Kalvergierpersleiding Uddel Elspeet (KGLU) als bijdrage in de aanschaf van zwaardere pompen. De stichting kampt al geruime tijd met een dichtslibbende persleiding. Het gebruik van ruwvoer in kalverhouderijsector is daar debet aan. Uit het oogpunt van dierenwelzijn en -gezondheid krijgen kalveren meer ruwvoer dan voorheen. De huidige pompen moet nu vervangen worden door zwaardere. Dit betekent een investering van E 39.000,= voor de aanschaf van 22 pompen. Aangezien de Stichting KGLU deze investering niet zelf kan opbrengen, doet de stichting een beroep op de provincie, de gemeente Apeldoorn en LTO-Noord. Omdat de provincie al eerder een subsidie hebben toegekend van E 300.000,=, is er geen mogelijkheid nog eens een subsidie toe te kennen. Toch willen Gedeputeerde Staten de stichting steunen met een waarderingssubsidie van E 5.000,=. STATENVRAGEN
Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen: Namens de CDA zijn vragen gesteld over 'veiligheid Betuweroute' (D1) Namens de SP zijn vragen gesteld over 'de bouw van een voetbalstadion in een Natura 2000-gebied in Apeldoorn' (D2) Namens D66 zijn vragen gesteld over 'overschrijding wettelijke termijnen' (D3) Namens Groen Links zijn vragen gesteld over 'standpunt van GS over Nuon' (D1) De beantwoording van statenvragen is vanaf woensdag na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'.