Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jong N-VA dient klacht in tegen Brusselse politie (18/09/07)

Gisteren dienden vier militanten van Jong N-VA bij de dienst Intern Toezicht van de Brusselse politie een klacht in tegen onbekenden wegens intimidatie. Aanleiding hiervoor is het hardhandig optreden van enkele agenten die op 20 juli vijf leden van Jong N-VA oppakten in het centrum van Brussel. De betrokken jongeren zullen hun klacht ook overmaken aan het Comité P. Ze rekenen op een ernstige behandeling van de klacht en op een gepast optreden tegen agenten die hun boekje ver te buiten gingen.

Wat er gebeurde

Een vijftal Vlaams-nationalistische jongeren plande op 20 juli een korte republikeinse protestactie aan het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, waar op dat ogenblik de koning en de koningin een concert zouden bijwonen. Nog voordat de jonge N-VAers BOZAR bereikten, werden zij staande gehouden door een team agenten. Op dat ogenblik hadden de jongeren hun spandoek nog niet ontvouwd en droegen zij geen zichtbare slogans mee. Pas nadat zij op bevel van de politie hun T-shirts met republikeinse slogan zichtbaar maakten, en nadat de politie zélf het spandoek met de slogan democratie JA, monarchie NON ontvouwde, werden de jongeren hardhandig meegevoerd naar de politiecombi. Daar kreeg één van de vrouwelijke actievoerders te horen dat zij de nacht mocht doorbrengen tussen zigeunervrouwen en prostituees.

De intimidatie ging voort in het politiecommissariaat, waar de jongeren zich moesten onderwerpen aan een naaktfouille. Terug in de verhoorkamer kregen de jongeren te horen dat hun T-shirts en het spandoek werden in beslag genomen wegens verstoring van de openbare orde. Een Franstalige agent liet duidelijk verstaan dat hij één van de T-shirts graag als trofee mee naar huis zou nemen. De jongeren, die steeds de bevelen van de politie gehoorzaamden, werden opgesloten in een cel en na enkele uren vrijgelaten zonder spandoek en zonder T-shirts.

Grenzen overschreden

Het bestuur van Jong N-VA vindt dat de Brusselse politie de grenzen van het fatsoen en de deontologie vér overschreden heeft. Blijkbaar mag men in België wel republikein zijn, maar niet op de vooravond van 21 juli en niet in de buurt van de koning.

Auteur:
Bas Luyten, voorzitter Jong N-VA
Lieven De Rouck, secretaris Jong N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Jong N-VA
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: jong@n-va.be
Url: www.jongnva.be