Galvus(R) nieuwe behandeling voor type-2-diabetes, biedt meer perspectie

18/09/2007 14:30



Novartis Pharma BV



Arnhem, 18 september - Patiënten met type-2-diabetes krijgen met de komst van Galvus(R) (vildagliptine) meer kans op betere controle van hun bloedsuikerwaarden. Met vildagliptine heeft men een vier maal grotere kans op controle van de bloedglucosespiegel als dit wordt toegevoegd aan de behandeling met het meest gangbare geneesmiddel metformine, indien geen goede bloedglucosewaarden worden bereikt.1 Dit blijkt uit studieresultaten die op 18 september zijn gepresenteerd tijdens een Europees congres over Diabetes, 43rd Annual Meeting of the European Association for the Study of Diabetes, in Amsterdam. Tevens bevestigen nieuwe gegevens dat vildagliptine een effectief en goed verdraagbaar geneesmiddel is voor ouderen2, de snelst groeiende groep met type-2-diabetes.3

Vildagliptine helpt het lichaam te werken zoals het zou moeten doen, namelijk door het vermogen te verbeteren van de alfa-cellen en de beta-cellen in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier om op een juiste manier te reageren op de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed.4,5 Vildagliptine verhoogt de productie van insuline en vermindert de productie van glucagon alleen als de glucose spiegels te hoog zijn, waardoor de kans op een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) vermindert.

Ondanks de beschikbaarheid van verschillende soorten orale diabetesmedicijnen blijkt het voor meer dan de helft van de mensen die nu behandeld worden voor hun diabetes moeilijk goede bloedglucosewaarden te bereiken (data VS).8 Dit heeft onder andere te maken met het optreden van bijwerkingen zoals gewichtstoename, misselijkheid en oedeem.9 Onbehandelde of ontregelde type-2-diabetes kan tot hart- en nierziekte, blindheid en vasculaire of neurologische problemen leiden.4 Daarom is er behoefte aan nieuwe geneesmiddelen zoals vildagliptine met een ander werkingsmechanisme.

Prof. Dr. J.B.L Hoekstra, als internist verbonden aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam " Deze nieuwe data bevestigen dat vildagliptine een belangrijke nieuwe behandelingsmogelijkheid is voor het onder controle houden van type-2-diabetes, omdat het zorgt voor relevante verlagingen van de bloedsuiker zonder de bijwerkingen die bij andere diabetesmedicatie optreden. Dit is belangrijk omdat veel mensen met type-2-diabetes meer dan één geneesmiddel nodig hebben om hun bloedsuikerspiegels onder controle te krijgen. Zoals bij elk nieuw geneesmiddel is ook bij vildagliptine de verdraagbaarheid op lange termijn nog niet vastgesteld. Dat neemt niet weg dat de huidige gegevens over vildagliptine goed nieuws zijn voor mensen met type-2-diabetes. "

Als vertegenwoordiger van een nieuwe klasse, de zogenoemde DPP-4-remmers, zorgt vildagliptine voor substantiële verlaging van de bloedsuikerspiegel in combinatie met goede verdraagbaarheid bij een groot aantal patiënten met type-2-diabetes.4,5,6 De Commissie van de Europese registratie autoriteiten (CHMP) hebben een positieve opinie afgegeven voor vildagliptine voor gebruik in combinatie met de meest voorkomende orale diabetesmedicijnen - metformine, een thiazolidinedione (TZD) of een sulfonylureum (SU)- als monotherapie niet voldoende controle geeft.7 Registratie van dit middel wordt deze maand verwacht.

Over Novartis
Novartis is een wereldleider op het gebied van innovatieve en generieke farmaceutische middelen en zelfzorggeneesmiddelen. De missie van Novartis is het ontwikkelen en succesvol op de markt brengen van toonaangevende producten om ziekten te behandelen, ziekten te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren. In 2006 haalde de Novartis groep een omzet van $ 37 miljard en een winst van $ 7,2 miljard. Novartis Pharma investeerde in 2006 ongeveer $ 5,4 miljard in Research & Development. Met het hoofdkantoor in Bazel (Zwitserland), werken er wereldwijd ongeveer 101.000 mensen voor Novartis in meer dan 140 landen. In de Arnhemse vestiging aan de Raapopseweg, werken 300 mensen.

Literatuurverwijzingen

1. Dejager S et al. Presented at EASD 17-21 September 2007 (Abstract A-07-899)
2. Pratley R, et al. Presented at EASD 17-21 September 2007 (Abstract A-07-917)
3. International Diabetes Fderation. Diabetes Atlas Third Edition.2006 http://www.eatlas.idf.org/webdata/docs/backgroundopening pc.pdf
4. Ahrén B. Diabetes Care (2005) 28: 1936-1940.

5. Rosenstock J. et al. Diabetes, obesity & metabolism 2007; 9(2):175-85
6. Ahrén B. Expert Opin Invest Drugs (2006) 15 : 431-442
7. http://www.emea.europa.eu/pdfs/human/opinion/Galvus 30278707en.pdf
8. Saydah S. et al. JAMA 2004: 291(3): 335-342.

9. Rosenstock J et al, Diabetes Care (2007) ) 30: 217-223