Reactie Stichting Natuur en Milieu op Miljoenennota

18/09/2007 14:57



Stichting Natuur En Milieu



EMBARGO tot 15.15 uur

Kabinet treuzelt waar sprinten nodig is

Utrecht, 18 september 2007
Met de huidige plannen gaat dit kabinet zijn eigen klimaatdoelen niet halen. Die conclusie trekt Natuur en Milieu uit de vandaag verschenen kabinetsplannen. 'Want het kabinet rekent zich rijk met te opti-mistische verwachtingen over Europees klimaatbeleid en de beschikbaarheid van duurzame biobrand-stoffen,' zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu in een eerste reactie. Natuur en Milieu is blij met de aangekondigde vergroening van de belastingen.

In het klimaatplan Schoon en Zuinig maakt het kabinet zich helemaal afhankelijk van vergaand Euro-pees klimaatbeleid. Alleen dan worden de doelstellingen gehaald. Ook maakt het kabinet zich sterk afhankelijk van vrijwillige afspraken met het bedrijfsleven en van een forse inzet van biobrandstoffen. Steeds duidelijker wordt dat er ook op termijn weinig duurzame biobrandstof beschikbaar is. Het ka-binet haalt zijn klimaatdoelen niet als het geen stokje steekt voor de plannen voor nieuwe kolencentra-les.

'Het is heel mooi dat een begin wordt gemaakt met een groener belastingstelsel waar de vervuiler be-taalt en de klusjesman goedkoper wordt. Deze goede aanzet vraagt om verdere stappen,' aldus Mirjam de Rijk. Natuur en Milieu steunt de vliegtax, die overigens helemaal geen groene belasting is maar het rechttrekken van de huidige verkapte subsidie voor vliegen.

Het kabinet kiest ten onrechte voor fors investeren in meer asfalt. Dat is een doodlopende weg. Bo-vendien ondermijnt het kabinet hiermee de eigen doelstelling van 5% groei van het aantal treinreizi-gers per jaar. Een forse verschuiving is nodig van geld voor wegen naar geld voor openbaar vervoer. En waar blijft de kilometerbeprijzing?

Het pleidooi in de Natuurbalans (MNP) om stevig te investeren in grote aaneengesloten natuurgebie-den zodat bedreigde soorten kunnen overleven, wordt niet opgepakt. En er is onvoldoende geld voor het Deltaplan om het Nederlandse landschap te redden. De plannen om de verrommeling tegen te gaan vallen vooralsnog tegen, ook hier is vrijwilligheid troef.





http://www.snm.nl/