Partij van de Arbeid

De PvdA maakt het verschil

18-09-2007 02:28

PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar is tevreden over de miljoenennota die minister Bos van Financiën vandaag presenteerde: De PvdA maakt het verschil. Deze regering investeert in werk, wijken, milieu, zorg en onderwijs en is tegelijkertijd op weg naar een historisch lage staatsschuld. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten en de grootste vervuilers betalen. De eerste begroting van dit kabinet is meteen Balkenendes beste ooit.

Minister Bos presenteerde vanmiddag de begroting voor 2008 aan de Tweede Kamer. In zijn toespraak wijst Bos er onder meer op dat er extra investeringen worden gedaan in het onderwijs, veiligheid en milieu, terwijl er gewerkt wordt aan een structureel begrotingsoverschot: Dit kabinet doet wat het heeft beloofd. We realiseren een structureel begrotingsoverschot van 1,1% in 2011. We zorgen voor een evenwichtig koopkrachtbeeld. We hebben de koopkracht van vooral minima en AOW-ers veilig gesteld. We gaan honderden miljoenen extra investeren in onderwijs, veiligheid en milieu. En we gaan dat allemaal solide financieren zodat latere generaties niet met de brokken komen te zitten.

Bos vervolgt: 'Dat gaat natuurlijk allemaal niet vanzelf. Het geld moet wel ergens vandaan komen. Het kabinet heeft er daarom voor gekozen juist in 2008, een economisch sterk jaar, een aantal moeilijke maatregelen te nemen. Maatregelen om te bezuinigen op het aantal ambtenaren, de uitvoering van de sociale zekerheid, het grote aantal subsidies; en ook maatregelen die milieuvervuilend gedrag zwaarder belasten. () En van de hogere inkomens, ook de allerhoogste, wordt een extra bijdrage gevraagd.

De volledige toespraak van minister Bos vindt u in onze digitale bibliotheek.