DSM


Regering steunt door DSM mede-geïnitieerde publiek-private samenwerking op het gebied van biomedische materialen

De Nederlandse regering heeft vandaag bekendgemaakt dat zij EUR 45 miljoen ter beschikking stelt voor het door DSM en de Universiteit van Maastricht geïnitieerde BioMedical Materials-programma (BMM). BMM is een publiek-privaat samenwerkingsverband binnen Nederland dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling op het gebied van biomedische materialen. Het programma heeft een voorlopig budget van EUR 90 miljoen en kent een looptijd van vijf jaar.

BMM heeft als missie om de leidende positie die Nederland in de wereld inneemt op het gebied van biomedische materialen verder te versterken. Daartoe zullen succesvolle medische toepassingen worden ontwikkeld, intellectuele eigendomsrechten worden verkregen en wetenschappelijke publicaties worden uitgebracht. Belangrijke deelnemers aan het consortium naast DSM en de Universiteit Maastricht zijn Philips Research, Organon, Medtronic, FUJIFILM Life Science, Pharming, TNO en de meerderheid van de vooraanstaande universiteiten en universitaire medische centra in Nederland.

Jan Zuidam, plaatsvervangend voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, is verheugd over de beslissing van de overheid om het programma financieel en anderszins te ondersteunen: "Met dit consortium zullen we de sterke kennisbasis in de Nederlandse industrie en de universitaire wereld volledig kunnen uitbuiten. Zowel de economie als de gezondheidszorgsystemen in ons land zullen ervan profiteren."

DSM nam het initiatief tot het programma ter ondersteuning van zijn streven naar een leiderschapspositie in de biomedische markt. Deze ambitie is een belangrijk onderdeel van DSM's strategie Vision 2010 - Building on Strengths. Steve Hartig, Vice President DSM Biomedical, zegt daarover: "De ambitie van het BioMedical Materials-programma om biomedische materialen te ontwikkelen die medische doorbraken mogelijk maken is geheel in lijn met onze focus op het ontwikkelen van de medische innovaties van de toekomst. Ik zie onze samenwerking binnen het BMM als een vorm van krachtenbundeling die alle betrokken partijen in staat stelt hun ontwikkelingen te versnellen en resultaten te behalen die zij op eigen kracht veel moeilijker zouden bereiken."

BMM
BMM (het BioMedical Materials-programma) is een publiek-privaat samenwerkingsverband tussen overheid, universitaire wereld en bedrijfsleven in Nederland dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling op het gebied van biomedische materialen. BMM wil in de komende vijf jaar uitgroeien tot een wereldleider op het gebied van biomedische materialen en hun toepassing in de medische praktijk. Het BioMedical Materials-programma richt zich daarbij vooral op vier ziektegebieden, die elk hun eigen klinische behoeften kennen en specifieke doorbraken vereisen op het gebied van biomedische materialen: hart- en vaatziekten (incl. aandoeningen die een gevolg zijn van diabetes), kanker, aandoeningen van het bewegingsapparaat en nieraandoeningen. Nieuwe concepten zullen worden onderzocht door middel van een translationele benadering. Dat wil zeggen dat bij het uittesten van ideeën vanaf het laboratoriumstadium tot en met de vaststelling van het proof of principle alle partners, disciplines en expertisegebieden worden betrokken die nodig zijn voor klinische toepassing van de betreffende materialen. Bij het bepalen van de onderzoeksrichting en de onderzoeksonderwerpen is de klinische behoefte aan nieuwe therapieën het belangrijkste uitgangspunt. In totaal 28 partners hebben zich aan dit initiatief verbonden. Voor een volledig overzicht van de partners en ondersteuners en voor meer informatie over BMM zie www.biomedicalmaterialsprogram.nl.

DSM Biomedical
Om aan de toekomstige behoeften van de medische industrie en de biotech-industrie te voldoen bouwt DSM Biomedical voort op de expertise en sterke positie van DSM op het gebied van polymeren, coatingtechnologie, materiaalwetenschap en life sciences. DSM's huidige biomedische portfolio omvat hydrofiele coatingtechnologie voor katheters, voerdraden en plaatsingssystemen voor stents en Dyneema Purity®, een speciaal ontwikkelde, hoogwaardige polyetheenvezeltechnologie voor medische toepassingen zoals orthopedische implantaten. Daarnaast is een begin gemaakt met een onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma met de specifieke bedoeling om DSM's portfolio van materialen voor de orthopedische industrie uit te breiden. DSM Biomedical richt zich tevens op de ontwikkeling van materialen en systemen voor implantaten voor het bewegingsapparaat en het vaatstelsel en medicijnafgiftesystemen voor het bewegingsapparaat, het vaatstelsel en de ogen. Zie voor meer informatie www.dsmbiomedical.com.

DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings en verf, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie, genaamd Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op versnelde winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei en innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ruim EUR 8 miljard en biedt werk aan zo'n 22.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië, Afrika, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com