Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Begroting WWI 2008: aan de slag met inburgering, krachtwijken en woningbouwproductie

Begroting 2008 Wonen, Wijken en Integratie

18-09-2007

Wonen als basis voor individuele en maatschappelijke ontwikkeling, stedenbeleid en wijkaanpak, en integratie en inburgering, dat zijn de punten waarop minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) in haar begroting voor 2008 de nadruk legt.

Het beleidsterrein van de minister van Wonen, Wijken en Integratie (WWI) levert een belangrijke bijdrage aan de missie van het kabinet om de sociale samenhang te versterken. Het gaat erom dat mensen in staat zijn een goede startpositie te verwerven om maatschappelijk te kunnen participeren. Want zonder voldoende opleiding en een reële kans op werk geen integratie. En zonder een goede en betaalbare woning en een prettige en veilige woon- en leefomgeving geen sociale stijging. Sociaal-economische scheidslijnen worden scherper en, vooral in de steden, ook ruimtelijk zichtbaar. Daarom richt het beleid zich zowel op de woonsituatie in de wijken als op de sociale en economische positie van de mensen in die wijken. Mensen moeten kansen worden geboden en tegelijkertijd aangesproken worden op het nemen van eigen verantwoordelijkheid voor hun toekomst.

Stedenbeleid en wijkaanpak
In de wijkaanpak ligt de nadruk op 40 wijken en daarbinnen op wonen, werken, leren en opgroeien, integreren en veiligheid. De wijkaanpak is een extra inspanning bovenop het stedelijk beleid (GSB, ISV) dat voor de lopende periode wordt uitgevoerd en voor de periode vanaf 2010 verder wordt ontwikkeld. Voor het stimuleren van krachtige steden en vitale wijken is in 2008 EUR 920 miljoen beschikbaar. Dat is inclusief EUR 570 miljoen voor het Grote Stedenbeleid. Het Rijk is met de corporaties in overleg over de financiering van extra inzet in de wijken.
Veertig wijken worden binnen acht tot tien jaar weer omgevormd tot vitale woon-, werk en leefomgevingen. De aanpak ligt vast in het Actieplan Krachtwijken. De problemen in de wijken worden aangepakt met wijkbewoners en lokale professionals. Samen met hen stellen gemeenten in het najaar van 2007 wijkactieplannen op. Gemeenten sluiten met het Rijk vervolgens charters af waarin de partijen aangeven wat de doelen, in te zetten middelen en beoogde resultaten zijn voor de komende jaren op het terrein van wonen, werken, leren en opgroeien, integreren en veiligheid. Het rijk biedt waar gewenst ondersteuning, levert een pool van krachtige personen, organiseert een kennisloket voor gemeenten en een alliantie van landelijke koepels uit het maatschappelijke middenveld. Waar nodig zal het Rijk beleid of regels aanpassen om de gewenste veranderingen te realiseren of ruimte bieden om te experimenteren.

Integratie en inburgering
In de begroting van 2008 wordt EUR 80 miljoen euro extra uitgetrokken voor integratie en inburgering. Het grootste deel (EUR 50 miljoen) is beschikbaar voor maatregelen zoals aangekondigd in het beleidsprogramma. Zo is er 40 miljoen euro voor het Deltaplan Inburgering om de kwaliteit van de inburgering te verbeteren en 10 miljoen euro voor activiteiten die in de Jaarnota Integratiebeleid 2007 worden uitgewerkt. Daarnaast is nog eens EUR 30 miljoen gereserveerd voor de inburgering van mensen die vallen onder de pardonregeling. Voor 2008 is op de begroting van WWI in totaal 400 miljoen euro beschikbaar voor inburgering en EUR 50 miljoen euro voor het bevorderen van integratie.
Maatschappelijke emancipatie en sociale integratie worden bevorderd door inburgering, onderwijs, werk en bestrijding van discriminatie. Integratie moet van twee kanten komen. Migranten hebben een eigen verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd moeten instellingen en bedrijven bereid zijn competente personen mee te laten doen, ongeacht etnische, culturele of levensbeschouwelijke achtergrond, en hun dienstverlening daar waar nodig af te stemmen op de gegroeide diversiteit. In het Beleidsprogramma is afgesproken de kwaliteit van de inburgering te verbeteren, zodat meer mensen hun inburgering afronden met een hoger niveau en economisch, sociaal en cultureel participeren in de samenleving. De beste garantie voor inburgering is werk of maatschappelijke participatie. Het Deltaplan Inburgering geeft daaraan concrete uitwerking. De uitvoeringspraktijk van de inburgering wordt verbeterd en systematisch geëvalueerd. De cursussen worden beter afgestemd op de inburgeraars: de intake wordt verbeterd, examenniveaus gedifferentieerd, inburgering wordt gekoppeld aan bijvoorbeeld een stage, een baan of vrijwilligerswerk, er komen persoonsvolgende budgetten en medewerkers worden verder geprofessionaliseerd.

Wonen als basis voor individuele en maatschappelijke ontwikkeling Een goede en betaalbare woning in een woonomgeving die schoon, heel en veilig is, geeft een solide basis van waaruit mensen zich zowel individueel als maatschappelijk kunnen ontwikkelen. Het kabinet wil een meer ontspannen woningmarkt realiseren. In het Beleidsprogramma is afgesproken een tijdig en op de vraag afgestemd aanbod van 80.000 tot 100.000 nieuwe woningen per jaar te bevorderen. Daartoe moeten alle zeilen worden bijgezet. In een Actieplan Woningbouwproductie zal het kabinet in het najaar van 2007 aangeven hoe de nieuwbouw van woningen te bevorderen, zowel onder de lopende woningbouwafspraken (tot 2010) als voor de periode daarna. Er komt een bevoegdheid voor het Rijk om gemeenten een aanwijzing te geven als zij onvoldoende samenwerken om de problemen op hun regionale woningmarkt op te lossen. Voor de komende jaren zet het kabinet in op een gematigde stijging van de huurlasten. De huurstijging is gekoppeld aan de inflatie. Het kabinet wil afspraken maken met betrokken partijen over een betere energieprestatie van bestaande woningen. Zo kunnen ook de woonlasten omlaag. Bewoners worden gestimuleerd meer te investeren in energiebesparing. In het woningwaarderingssstelsel (de basis voor berekening van de huur) gaat de energieprestatie van woningen meetellen. De wet Bevordering eigenwoningbezit wordt aangepast om starters meer kansen te geven een woning te kopen. Het verstrekken van startersleningen door gemeenten wordt gestimuleerd. Tussenvormen tussen huur en koop worden gestandaardiseerd.

Figuur: Verdeling uitgaven begroting 2008 Wonen, Wijken en Integratie, totaalbedrag EUR 4.015.545

Afbeelding van de begroting 2008 voor wonen, wijken en integratie

Download


Zie het origineel


* Beknopte begroting 2008 VROM en WWI

* Uitgebreide begroting op website Prinsjesdag2007.nl

Meer informatie


* Dossier Wijkverbetering

* Dossier Inburgering en integratie