LTO Noord


Persbericht

LTO Nederland mist faciliteiten om kabinetsambities waar te maken

Agrarische bedrijven hebben brede functies, overheid laat kansen liggen

Agrarisch Nederland is de grootste exportsector van ons land en daarmee een van de krachtige motoren van de nationale economie. De functies van land- en tuinbouw worden steeds breder. Als producent van hoogwaardig voedsel, sierteeltproducten, energie en beheerder van een aantrekkelijk landelijk gebied zullen ondernemers krachtiger gefaciliteerd moeten worden om de ambities van het kabinetsbeleid waar te kunnen maken. ,,De overheid laat kansen onbenut'', zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in een reactie op de kabinetsplannen voor 2008.

Nu de wereldmarkt steeds opener wordt, dient vooral gekoerst te worden op een internationaal sterke concurrentiepositie van bedrijven. De aandacht voor natuur, landschap en groene omgeving past in het perspectief van een gezonde en duurzaam werkende land- en tuinbouw. Vooral waar het gaat om klimaatsverbetering steekt de financiële onderbouwing van het kabinet schril af bij de mogelijkheden die de agrarische sector, met name de glastuinbouw en ook de akkerbouw, op dit terrein biedt.

Naast schaalvergroting gaan volgens Maat ook aanpassingen en vernieuwing in de agrarische sector door. ,,Investeringen in bijvoorbeeld klimaatsverbetering en dierenwelzijn liggen echter niet alleen op het bordje van boeren en tuinders. Bepalend is de relatie met de consument. Het kabinet kan veel meer doen aan het stimuleren en ontwikkelen van nieuwe marktconcepten. Dat kan onder meer door middel van kennis en innovatie en een stimulerend fiscaal beleid."

LTO Nederland blijft hameren op een verdere verlichting van de administratieve lastendruk: in de praktijk ervaren boeren en tuinders hier veel te weinig van. Er is weliswaar gesnoeid in de administratieve regels, maar teveel op afstand en te weinig op de bedrijven zelf. LTO pleit voor nieuwe initiatieven om de administratieve lastendruk te verminderen en vergunningprocedures te versnellen.

Bij een aanpassing van het zelfstandigenbeleid is volgens LTO Nederland een levensloopregeling voor zelfstandigen onmisbaar. Dit instrument voor zelfstandige ondernemers dient te fungeren als een voorziening bij arbeidsongeschiktheid (ziekte), tijdelijke liquiditeitsproblemen en als voorziening voor de oude dag.

De Europese Unie, het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en de open, interne markt zijn de afgelopen vijftig jaar van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van de land- en tuinbouw en het landelijk gebied. De veranderingen op internationale markten vormen aanleiding om de concurrentiekracht van de agrarische sector te versterken. Derhalve mag niet worden getornd aan de financiële afspraken tot 2013.

Bij lopende WTO-onderhandelingen staat voor LTO een evenwichtig eindresultaat voorop: Europa dreigt in de lopende onderhandelingen de grenzen open te gooien zonder daarvoor genoeg terug te krijgen, terwijl ook armste landen er niets mee opschieten. Bovendien dienen importproducten aan de eisen te voldoen, die gelden voor alle in de EU geproduceerd voedselproducten.

Datum : 18 september 2007
Nummer : P2740
Informatie : Jack Luiten (06 5373 6017) en Petra Tielemans (06 2952 0261)

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland Postbus 29773, 2502 LT Den Haag Bezoekadres : Bezuidenhoutseweg 225, 2594 AL DEN HAAG Telefoon : 070 - 3382 700

Fax : 070 - 3382 710 Website : www.lto.nl