Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 18 september 2007

EPN: overheidsstandaarden noodzaak voor slagen digitalisering dienstverlening

EPN is verheugd over de aandacht die in de Miljoenennota en de Troonrede wordt geschonken aan de digitalisering van overheidsdienstverlening en de daarmee samenhangende herinrichting. Niettemin bepleit EPN een grondige heroriëntatie op zogeheten e-overheid initiatieven. De rijksoverheid zal onder meer samen met het veld dwingende standaarden voor gegevensuitwisseling moeten ontwikkelen en eisen moeten stellen aan de manier waarop informatievoorziening wordt ingericht. Zonder dat zal de vernieuwing, na een aanvankelijke impuls, vastlopen.

Dit stelt EPN in reactie op de Miljoenennota 2008 die het kabinet vandaag heeft gepresenteerd.

E-overheid is een belangrijk speerpunt van dit kabinet. Zonder dwingende standaarden voor gegevensuitwisseling zullen lagere overheden vastlopen en in de toekomst niet kunnen inspelen op nieuwe taken en wensen. Ze zullen niet in staat zijn nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan binnen de eigen organisatie en met andere organisaties. Zonder goede afspraken over de opslag van gegevens zullen lagere overheden steeds minder goed verantwoording kunnen blijven afleggen.

De rijksoverheid legt zware druk op lagere overheden om te digitaliseren, maar stelt geen eisen aan het hoe. Dat gebrek aan regie leidt ertoe dat kleinere partijen, omdat zij over minder geld en menskracht beschikken, kiezen voor oplossingen die de huidige manier van werken voor de komende jaren vastlegt en die het moeilijk maken anders te gaan werken. Door ondoordachte opzet van de informatiesystemen zal het afleggen van verantwoording en transparantie steeds moeilijker worden.

Alleen grote gemeenten hebben de mogelijkheden om adequaat op de eisen van de rijksoverheid te reageren en de beleidsruimte een goede invulling te geven: zij hebben het geld en de expertise. Voor kleine partijen zijn standaarden voor gegevensuitwisseling, eisen aan opslag en toegankelijkheid van gegevens en eisen aan de manier waarop informatievoorziening is ingericht de enige mogelijkheid om eisen te stellen aan producten van leveranciers. Voor leveranciers wordt het dan aantrekkelijk om hun producten zo aan te passen dat de oplossingen toekomstvast worden, nieuwe manieren van werken van lagere overheden ondersteunen en transparantie bevorderen.

EPN - Platform voor de Informatiesamenleving is een onafhankelijke stichting die vraagstukken op het vlak van ICT en maatschappij agendeert. In dit platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, de overheid, de wetenschap en het maatschappelijk middenveld vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert, en organiseert uiteenlopende bijeenkomsten, waaronder expertmeetings, seminars en congressen. Voorzitter is dr. A.H.G. Rinnooy Kan, vice-voorzitter mr. B.E.M. Wientjes. Zie www.epn.net

Nadere informatie: Tom van der Maas, directeur EPN, mob. 06 - 25 130 130